Κολποσκόπηση
653
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-653,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση
– Τι είναι η κολποσκόπηση;
– Γιατί γίνεται κολποσκόπηση;
– Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;
– Πότε γίνεται βιοψία κατά την κολποσκόπηση;
– Τι πρέπει να περιμένω κατά την ανάρρωση;
– Γλωσσάριο

 

Τι είναι η κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση είναι ένας τρόπος εξέτασης του τραχήλου της μήτρας μέσω μιας ειδικής μεγεθυντικής συσκευής που ονομάζεται κολποσκόπιο. Απεικονίζει ένα φως μέσα στον κόλπο και πάνω στον τράχηλο της μήτρας. Το κολποσκόπιο μπορεί να μεγεθύνει σημαντικά τη φυσιολογική εικόνα. Η εξέταση αυτή επιτρέπει στον ιατρό να βρει προβλήματα που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά μόνο με το μάτι.

 

Γιατί γίνεται κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση γίνεται όταν το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου δείχνει μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Η κολποσκόπηση παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μη φυσιολογικά κύτταρα. Η κολποσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω αξιολόγηση άλλων προβλημάτων:
– Γεννητικά κονδυλώματα στον τράχηλο της μήτρας
– Τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας)
– Καλοήθεις (όχι καρκινικές) αναπτύξεις, όπως οι πολύποδες
– Πόνος
– Αιμορραγία
Μερικές φορές η κολποσκόπηση μπορεί να χρειαστεί να γίνει περισσότερες από μία φορές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του αποτελέσματος μιας θεραπείας.

 

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;
Η κολποσκόπηση γίνεται όπως το τεστ Παπανικολάου σε ένα ιατρείο. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε άλλον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή σε ειδικό κλινική για να γίνει. Η διαδικασία είναι προτιμότερο να γίνεται όταν η γυναίκα δεν έχει έμμηνο ρύση. Αυτό δίνει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μια καλύτερη εικόνα του τραχήλου της μήτρας. Για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την εξέταση, δεν πρέπει να
– να κάνετε πλύσεις
– να χρησιμοποιείτε ταμπόν
– να χρησιμοποιείτε κολπικά φάρμακα
– να κάνετε σεξ
Όπως και με την πυελική εξέταση, θα ξαπλώσετε ανάσκελα με τα πόδια σας σηκωμένα και τοποθετημένα σε υποπόδια για στήριξη. Ένα σπεκουλό θα χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τα κολπικά τοιχώματα ανοιχτά, ώστε να μπορεί να δει κανείς το εσωτερικό του κόλπου και τον τράχηλο της μήτρας. Το κολποσκόπιο είναι τοποθετείται ακριβώς έξω από το άνοιγμα του κόλπου σας. Ένα ήπιο διάλυμα θα εφαρμοστεί στον τράχηλο και τον κόλπο σας με μια μπατονέτα ή ένα βαμβάκι. Αυτό το υγρό κάνει ανώμαλα περιοχές στον τράχηλο της μήτρας πιο εύκολα να γίνουν ορατές. Μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρύ κάψιμο.

 

Πότε γίνεται βιοψία κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης;
Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να δει μη φυσιολογικές περιοχές. Μπορεί να γίνει βιοψία αυτών των περιοχών. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι μη φυσιολογικού ιστού από τον τράχηλο της μήτρας. Το δείγμα αφαιρείται με μια ειδική συσκευή. Μπορεί επίσης να ληφθούν κύτταρα από το κανάλι του τραχήλου της μήτρας. Για τη συλλογή των κυττάρων χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή. Αυτό ονομάζεται ενδοτραχηλική
απόξεση (ECC).

 

Τι πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης;
Εάν κάνετε κολποσκόπηση χωρίς βιοψία, θα πρέπει να αισθάνεστε καλά αμέσως. Μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που κάνετε συνήθως. Μπορεί να έχετε λίγες κηλίδες για μερικές ημέρες. Εάν κάνετε κολποσκόπηση με βιοψία, ο κόλπος σας μπορεί να αισθάνεται επώδυνος για 1 ή 2 ημέρες. Μπορεί να έχετε κάποια κολπική αιμορραγία. Μπορεί επίσης να έχετε ένα σκούρο έκκριμα για μερικές ημέρες. Αυτό μπορεί να συμβεί από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διακοπή της αιμορραγίας κατά την σημείο της βιοψίας. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε σερβιέτα μέχρι να σταματήσει η έκκριση.
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας προτείνει να περιορίσετε τη δραστηριότητά σας για σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ ο τράχηλος επουλώνεται, θα σας ζητηθεί να μην να βάζετε τίποτα στον κόλπο σας για μικρό χρονικό διάστημα:
– Μην κάνετε σεξ.
– Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν.
– Μην κάνετε πλύσεις.

Καλέστε αμέσως τον πάροχο υγείας σας εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα:
– Έντονη κολπική αιμορραγία (χρησιμοποιώντας περισσότερες από μία σερβιέτες ανά ώρα)
– Σοβαρό πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα
– Πυρετός
– Ανατριχίλα

 

Γλωσσάριο
Βιοψία: Μια μικρή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός μικρού κομματιού ιστού που στη συνέχεια εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο σε ένα εργαστήριο.
Τράχηλος της μήτρας: Το άνοιγμα της μήτρας στην κορυφή του κόλπου.
Τεστ Παπανικολάου: Μια εξέταση κατά την οποία λαμβάνονται κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας και τον κόλπο και εξετάζονται στο μικροσκόπιο.
Πολύποδες: Καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι που αναπτύσσονται από ιστό μεμβράνης, όπως αυτός που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας.
Σπεκουλό: Ένα όργανο που χρησιμοποιείται για να κρατάει τα τοιχώματα του κόλπου μακριά, ώστε να μπορεί να δει κανείς τον τράχηλο της μήτρας.
Κόλπος: Μια δίοδος που περιβάλλεται από μύες και οδηγεί από τη μήτρα προς το εξωτερικό του σώματος.