Αφαίρεση ενδομητρίωσης
765
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-765,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Αφαίρεση ενδομητρίωσης

Αφαίρεση ενδομητρίωσης

– Τι είναι η αφαίρεση του ενδομητρίου;
– Γιατί γίνεται η αφαίρεση του ενδομητρίου;
– Ποιος δεν πρέπει να υποβληθεί σε αφαίρεση ενδομητρίου;
– Μπορώ να μείνω έγκυος μετά την αφαίρεση του ενδομητρίου;
– Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια αφαίρεσης ενδομητρίου;
– Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;
– Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αφαίρεση του ενδομητρίου;

 

Τι είναι η αφαίρεση του ενδομητρίου;
Η αφαίρεση του ενδομητρίου καταστρέφει ένα λεπτό στρώμα του βλεννογόνου της μήτρας και σταματά τη ροή της περιόδου σε πολλές γυναίκες. Σε ορισμένες γυναίκες, η εμμηνορρυσιακή αιμορραγία δεν σταματά αλλά μειώνεται σε φυσιολογικά ή ελαφρύτερα επίπεδα. Εάν η αφαίρεση δεν ελέγχει τη βαριά αιμορραγία, μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

 

Γιατί γίνεται εκτομή του ενδομητρίου;
Η αφαίρεση του ενδομητρίου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών αιτιών βαριάς αιμορραγίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες με βαριά αιμορραγία είναι αντιμετωπίζονται πρώτα με φαρμακευτική αγωγή. Εάν η βαριά αιμορραγία δεν μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αφαίρεση του ενδομητρίου.

 

Ποιοι δεν πρέπει να υποβληθούν σε αφαίρεση ενδομητρίου;
Η αφαίρεση του ενδομητρίου δεν πρέπει να γίνεται σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Δεν συνιστάται σε γυναίκες με ορισμένες Ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:
– Διαταραχές της μήτρας ή του ενδομητρίου
– Υπερπλασία του ενδομητρίου
– Καρκίνος της μήτρας
– Πρόσφατη εγκυμοσύνη
– Τρέχουσα ή πρόσφατη λοίμωξη της μήτρας

 

Μπορώ να μείνω έγκυος μετά την αφαίρεση του ενδομητρίου;
Η εγκυμοσύνη δεν είναι πιθανή μετά την αφαίρεση, αλλά μπορεί να συμβεί. Εάν συμβεί, ο κίνδυνος αποβολής και άλλων προβλημάτων είναι σε μεγάλο βαθμό αυξημένος. Εάν μια γυναίκα εξακολουθεί να επιθυμεί να μείνει έγκυος, δεν πρέπει να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία. Γυναίκες που έχουν ενδομήτριο αφαίρεση του ενδομητρίου θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισύλληψη μέχρι την εμμηνόπαυση. Η στείρωση μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από την αφαίρεση. Μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε εκτομή εξακολουθεί να διαθέτει όλα τα αναπαραγωγικά της όργανα. Τα τεστ Παπανικολάου και οι πυελικές εξετάσεις ρουτίνας εξακολουθούν να είναι απαραίτητες.

 

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια αφαίρεσης ενδομητρίου;
Οι ακόλουθες μέθοδοι είναι αυτές που χρησιμοποιούνται συχνότερα για την εκτέλεση της αφαίρεσης ενδομητρίου:
– Ραδιοσυχνότητα-ένας καθετήρας εισάγεται στη μήτρα μέσω του τραχήλου της μήτρας. Το άκρο του καθετήρα διαστέλλεται σε ένα πλέγμα που μοιάζει με πλέγμα συσκευή που στέλνει ενέργεια ραδιοσυχνότητας στο βλεννογόνο. Η ενέργεια και η θερμότητα καταστρέφουν τον ενδομητρικό ιστό, ενώ εφαρμόζεται αναρρόφηση για την απομάκρυνσή του.
– Κατάψυξη-Ένας λεπτός καθετήρας εισάγεται στη μήτρα. Το άκρο του καθετήρα καταψύχει το βλεννογόνο της μήτρας. Χρησιμοποιείται υπερηχογράφημα για
να βοηθήσει στην καθοδήγηση της διαδικασίας.
– Θερμαινόμενο υγρό-Το υγρό εισάγεται στη μήτρα μέσω ενός υστεροσκοπίου, μιας λεπτής συσκευής που εκπέμπει φως. Το υγρό είναι θερμαίνεται και παραμένει στη μήτρα για περίπου 10 λεπτά. Η θερμότητα καταστρέφει την επένδυση.
– Θερμαινόμενο μπαλόνι-Ένα μπαλόνι τοποθετείται στη μήτρα με ένα υστεροσκόπιο. Στο μπαλόνι τοποθετείται θερμαινόμενο υγρό. Το μπαλόνι διαστέλλεται έως ότου οι άκρες του αγγίξουν το βλεννογόνο της μήτρας. Η θερμότητα καταστρέφει το ενδομήτριο.
– Ενέργεια μικροκυμάτων-Ένας ειδικός καθετήρας εισάγεται στη μήτρα μέσω του τραχήλου της μήτρας. Ο καθετήρας εφαρμόζει ενέργεια μικροκυμάτων στην επένδυση της μήτρας, η οποία την καταστρέφει.
– Ηλεκτροχειρουργική-Η ηλεκτροχειρουργική γίνεται με ένα ρεζεκτοσκόπιο. Το ρεζεκτοσκόπιο είναι μια λεπτή τηλεσκοπική συσκευή που εισάγεται μέσα στην στη μήτρα. Διαθέτει μια ηλεκτρική θηλιά σύρματος, μια κυλινδρική σφαίρα ή μια αιχμηρή σφαίρα που καταστρέφει το βλεννογόνο της μήτρας. Αυτή η μέθοδος γίνεται συνήθως σε χειρουργείο με γενική αναισθησία. Δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο οι άλλες μέθοδοι.

 

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη διαδικασία;
Ορισμένες μικρές παρενέργειες είναι συχνές μετά την αφαίρεση του ενδομητρίου:
– Κράμπες, σαν κράμπες εμμήνου ρύσεως, για 1-2 ημέρες
– Λεπτό, υδαρές έκκριμα αναμεμειγμένο με αίμα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Το έκκριμα μπορεί να είναι βαρύ για 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση.
– Συχνή ούρηση για 24 ώρες
– Ναυτία

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αφαίρεση του ενδομητρίου;
Η αφαίρεση του ενδομητρίου ενέχει ορισμένους κινδύνους. Υπάρχει μικρός κίνδυνος μόλυνσης και αιμορραγίας. Η συσκευή που χρησιμοποιείται μπορεί να περάσει μέσα από το τοίχωμα της μήτρας ή το έντερο. Με ορισμένες μεθόδους, υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων στον κόλπο, το αιδοίο και το έντερο. Σπάνια, το υγρό που χρησιμοποιείται για τη διαστολή της μήτρας σας κατά τη διάρκεια της ηλεκτροχειρουργικής μπορεί να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι σοβαρή. Στο αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, η ποσότητα του υγρού που χρησιμοποιείται ελέγχεται προσεκτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.