Δίδυμη κύηση
1648
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1648,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΔΙΔΥΜΗ ΚΥΗΣΗ

Τι προκαλεί μια δίδυμη κύηση;

Παρόλο που η απόκτηση διδύμων συναντάται σε ορισμένες οικογένειες από γενιά σε γενιά, ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την απόκτησή τους είναι η ηλικία. Οι γυναίκες άνω των 30 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα από ότι οι νεότερες γυναίκες. Ένας λόγος είναι ότι οι γυναίκες στα 30 τους – ειδικά εκείνες στα τέλη της δεκαετίας των 30 – συχνά απελευθερώνουν περισσότερα από ένα ωάρια κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού τους κύκλου. Επιπλέον, οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα γονιμότητας ή υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διζυγωτικά δίδυμα. Τα φάρμακα γονιμότητας μπορεί να προκαλέσουν την απελευθέρωση περισσότερων από ένα ωαρίων. Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, ο γιατρός τοποθετεί το έμβρυο μέσα στη μήτρα. Εάν μεταφερθούν περισσότερα από ένα έμβρυα, μπορεί να προκύψουν δίδυμα, τρίδυμα ή ακόμα περισσότερα έμβρυα.

 

Τι προκαλεί τα διζυγωτικά δίδυμα;

Συνήθως, μια γυναίκα απελευθερώνει ένα ωάριο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Η γονιμοποίηση συμβαίνει όταν ένα σπερματοζωάριο ενώνεται με ένα ωάριο. Μερικές φορές, μια γυναίκα απελευθερώνει δύο ωάρια τα οποία μπορούν να γονιμοποιηθούν από διαφορετικό σπερματοζωάριο. Όταν συμβαίνει αυτό, η γυναίκα αποκτά διζυγωτικά δίδυμα. Αυτά τα δίδυμα μοιάζουν όσο και τα αδέρφια που γεννήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτά τα δίδυμα μπορεί να είναι αγόρια, κορίτσια ή ένα από το καθένα. Στη συγκεκριμένη δίδυμη κύηση, κάθε μωρό έχει τον δικό του πλακούντα και αμνιακό σάκο.

 

Τι προκαλεί τα μονοζυγωτικά δίδυμα;

Τα μονοζυγωτικά (πανομοιότυπα) δίδυμα εμφανίζονται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο χωρίζεται και αναπτύσσεται σε δύο έμβρυα. Τα πανομοιότυπα δίδυμα μπορεί να μοιράζονται έναν πλακούντα ή να έχουν ξεχωριστούς πλακούντες, αλλά κάθε μωρό έχει συνήθως τον δικό του αμνιακό σάκο. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα είναι του ίδιου φύλου και έχουν την ίδια ομάδα αίματος, χρώμα μαλλιών και χρώμα ματιών, ενώ συνήθως μοιάζουν πολύ.

 

Πότε συνήθως διαγιγνώσκεται μια δίδυμη κύηση;

Μια δίδυμη κύηση συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος ρουτίνας που πραγματοποιείται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

 

Υπάρχουν περισσότερες επιπλοκές με μια δίδυμη κύηση από ότι με μια μονή;

Ο κίνδυνος ορισμένων επιπλοκών είναι υψηλότερος σε μια δίδυμη κύηση. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με μια δίδυμη κύηση περιλαμβάνουν τις πρόωρες ωδίνες και τοκετό, την προεκλαμψία, τον διαβήτη της κύησης και τα προβλήματα ανάπτυξης. Ωστόσο, μερικά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα.

 

Ποια είναι η πιο συχνή επιπλοκή της δίδυμης κύησης;

Η πιο συχνή επιπλοκή είναι οι πρόωρες ωδίνες. Πρόκειται για τις ωδίνες που ξεκινούν πριν από το τέλος της 37ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και οδηγούν σε πρόωρο τοκετό. Περισσότερα από τα μισά δίδυμα γεννιούνται πρόωρα.

 

Τι προβλήματα μπορεί να έχουν τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα;

Τα πρόωρα μωρά έχουν συχνά προβλήματα με την αναπνοή και το φαγητό. Συνήθως, χρειάζεται να μείνουν στο νοσοκομείο περισσότερο από το συνηθισμένο. Τα πολύ πρόωρα μωρά μπορεί να πεθάνουν ή να έχουν σοβαρά νοητικά ή σωματικά προβλήματα. Επιπλέον, προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.

 

Πώς μπορεί να προληφθεί ο πρόωρος τοκετός;

Μερικές φορές ο πρόωρος τοκετός μπορεί να αποφευχθεί εάν οι πρόωρες ωδίνες εντοπιστούν αρκετά νωρίς. Εάν γεννήσετε πρόωρα, μπορεί να σας χορηγηθεί κάποιο κορτικοστεροειδές φάρμακο, το οποίο βοηθάει τους πνεύμονες των μωρών να ωριμάσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα φάρμακο που ονομάζεται τοκολυτικό μπορεί να χορηγηθεί για να επιβραδύνει ή να σταματήσει τις συσπάσεις σας.

 

Τι είναι η προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως ξεκινά μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Σε μια δίδυμη κύηση, η προεκλαμψία μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα και να είναι πιο σοβαρή. Η προεκλαμψία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στη γυναίκα όσο και στα μωρά. Η μόνη θεραπεία για την προεκλαμψία είναι η γέννηση των μωρών, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

 

Ποια προβλήματα ανάπτυξης είναι πιο πιθανά στα δίδυμα;

Τα δίδυμα είναι πιο πιθανό να είναι μικρότερα από τα μονά μωρά. Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον έλεγχο της ανάπτυξης κάθε μωρού.

 

   

 

 

Τι είναι τα δυσαρμονικά δίδυμα;

Τα δίδυμα ονομάζονται δυσαρμονικά στην περίπτωση που το ένα είναι πολύ μικρότερο από το άλλο. Τα δυσαρμονικά δίδυμα είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Τα πανομοιότυπα δίδυμα μπορεί να είναι δυσαρμονικά λόγω προβλημάτων με τον πλακούντα ή λόγω του συνδρόμου μετάγγισης μεταξύ διδύμων (TTTS).

 

Τι προκαλεί το σύνδρομο μετάγγισης μεταξύ διδύμων (TTTS);

Το TTTS μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα μονοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται έναν πλακούντα. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται όταν η ροή του αίματος μεταξύ των διδύμων γίνεται ανισόρροπη, με αποτέλεσμα ένα δίδυμο να έχει πολύ λίγο αίμα και το άλλο πολύ αίμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στα δύο μωρά. Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί, και τα δύο μωρά μπορεί να πεθάνουν.

 

Μπορεί το σύνδρομο μετάγγισης μεταξύ διδύμων (TTTS) να αντιμετωπιστεί;

Το TTTS μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω αφαίρεσης μέρους του πλεονάζοντος υγρού του πλακούντα με βελόνα ή με χειρουργική επέμβαση. Μερικές φορές, τα δίδυμα πιθανώς να χρειαστεί να γεννηθούν πρόωρα.

 

Πόσο συχνές είναι οι γενετικές ανωμαλίες σε δίδυμες κυήσεις;

Οι γενετικές ανωμαλίες συμβαίνουν δύο φορές συχνότερα σε δίδυμες κυήσεις, επειδή κάθε μωρό κινδυνεύει να παρουσιάσει γενετικό ελάττωμα. Ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών αυξάνεται επίσης με την ηλικία της μητέρας.

 

Πώς μπορώ να μάθω εάν τα μωρά μου μπορεί να έχουν γενετικές ανωμαλίες;

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ειδικές εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν τα μωρά σας έχουν ορισμένες γενετικές ανωμαλίες. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν τη λήψη χοριακών λαχνών (CVS) και την αμνιοπαρακέντηση.

 

Τι πρέπει να γνωρίζω προτού υποβληθώ σε λήψη χοριακών λαχνών CVS) ή αμνιοπαρακέντηση;

Προτού υποβληθείτε σε μια από τις εξετάσεις αυτές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • συνήθως χρειάζεται η λήψη δείγματος για κάθε μωρό
  • οι κίνδυνοι των διαδικασιών αυξάνονται με περισσότερα από ένα μωρά
  • τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν ότι το ένα μωρό είναι φυσιολογικό και το άλλο μωρό έχει ελάττωμα.

Επιπλέον, αυτές οι εξετάσεις είναι τεχνικά πιο δύσκολο να γίνουν σε δίδυμα.

 

Είναι πιθανότερος ο τοκετός με καισαρική τομή σε δίδυμη κύηση;

Η πιθανότητα να χρειαστεί καισαρική τομή είναι μεγαλύτερη με τα δίδυμα. Τα δίδυμα συνήθως μπορούν να γεννηθούν κολπικά εάν και τα δύο είναι σε θέση με το κεφάλι προς τα κάτω. Ένας κολπικός τοκετός μπορεί επίσης να είναι δυνατός όταν το κάτω δίδυμο είναι σε θέση με το κεφάλι προς τα κάτω, αλλά το υψηλότερο δίδυμο δεν είναι.

 

Μπορώ να θηλάσω αν έχω δίδυμα;

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θηλάσετε δίδυμα – ειδικά αν γεννήθηκαν πρόωρα – αλλά μπορεί να γίνει. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για κάθε βρέφος. Έχει τη σωστή ποσότητα όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα μωρά και προσαρμόζεται καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των μωρών σας. Όταν θηλάζετε, η παροχή γάλακτος θα αυξηθεί για να καλύψει την ποσότητα που χρειάζονται τα μωρά σας. Εάν τα μωρά σας είναι πρόωρα, μπορείτε να αντλείτε και να αποθηκεύετε το γάλα σας μέχρι να γίνουν αρκετά δυνατά ώστε να τρέφονται από το στήθος.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Επικοινωνία

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Τηλ.: 2107717705

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

25ης Μαρτίου 11
Κεντρική Πλατεία
Νέα Σμύρνη

Τηλ.: 2109343538

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.