Διαβήτη κύησης - Γυναικολόγος - Ρώτας Μιχάλης
788
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-788,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Διαβήτη κύησης

Τι είναι ο διαβήτη κύησης;
Ο διαβήτης κύησης είναι ο σακχαρώδης διαβήτης που αναπτύσσεται στις γυναίκες για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές γυναίκες που βρίσκονται να έχουν διαβήτη κύησης μπορεί στην πραγματικότητα να είχαν ήπιο διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη που δεν είχει διαγνωστεί.

 

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης (επίσης ονομάζεται "διαβήτης") είναι μια κατάσταση που προκαλεί υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα Η γλυκόζη είναι ένα σάκχαρο που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος της .

 

Τι προκαλεί τον διαβήτη της κύησης;
Ο διαβήτης κύησης προκαλείται από μια αλλαγή στον τρόπο που το σώμα της γυναίκας ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη. Κινεί την γλυκόζη από το αίμα προς στα κύτταρα του σώματος, όπου μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα κύτταρα μιας γυναίκας γίνονται φυσιολογικά ελαφρώς πιο ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Η αλλαγή αυτή έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα της μητέρας ώστε να κάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα στο μωρό. Το σώμα της μητέρας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να κρατήσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα φυσιολογικό. Σε ένα μικρό αριθμό γυναικών, ακόμα και αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να κρατήσει το αίμα τους επίπεδα γλυκόζης στο φυσιολογικό εύρος. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσουν διαβήτη κύησης.

 

Αν αναπτύξω διαβήτη κύησης, θα έχω πάντα σακχαρώδη διαβήτη;
Για τις περισσότερες γυναίκες, ο διαβήτης της κύησης εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Ωστόσο, παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη αργότερα στη ζωή. Για τις γυναίκες που είχαν ήπια διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη, είναι μια δια βίου κατάσταση.

 

Ποιος είναι σε κίνδυνο διαβήτη κύησης;
Ο διαβήτης κύησης είναι πιο πιθανό να συμβεί σε γυναίκες που
• είναι άνω των 25 ετών
• είναι υπέρβαρες
• είχαν διαβήτη κύησης πριν
• είχαν ένα πολύ μεγάλο μωρό
• έχουν κάποιο στενό συγγενή με διαβήτη
• είχαν θνησιγένεια σε προηγούμενη εγκυμοσύνη

 

Πώς μπορεί ο διαβήτης της κύησης να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;
Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί ένα πολύ μεγάλο μωρό (μια κατάσταση που ονομάζεται μακροσωμία) πιθανώς με καισαρική τομή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία είναι επίσης πιο συχνές σε γυναίκες με διαβήτη κύησης.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη κύησης;
Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη κύησης μπορεί να έχουν προβλήματα με την αναπνοή, χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, και ίκτερο. Με την κατάλληλη προγεννητική φροντίδας και προσεκτικό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, ο κίνδυνος αυτών των προβλημάτων ελαττώνεται.

 

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του διαβήτη κύησης τόσο για τις μητέρες και τα μωρά;
Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν διαβήτη στο μέλλον, όπως είναι τα παιδιά τους. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης θα πρέπει να έχουν τακτικό έλεγχο του σακχάρου μετά την εγκυμοσύνη. Τα παιδιά τους, επίσης, θα πρέπει να παρακολουθούνται για τον κινδύνο του διαβήτη.

 

Αν έχω διαβήτη κύησης, πώς μπορώ να το ελέγξω;
Εάν έχετε διαβήτη κύησης, θα πρέπει να κρατήσετε τα επιπέδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά όρια . Αυτό μπορεί να απαιτούν καθημερινή παρακολούθηση του επιπέδου της γλυκόζης σας, υγιεινή διατροφή τακτική άσκηση, και μερικές φορές, τη λήψη φαρμάκων.

 

Αν έχω διαβήτη κύησης, θα πρέπει να πάρω φάρμακα;
Ο διαβήτης κύησης μπορεί συχνά να ελέγχθεί με δίαιτα και άσκηση. Εάν η διατροφή και η άσκηση δεν επιτύχουν μπορεί ωα χρειαστεί η λήψη φαρμάκων από το στόμα . Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκαία η χρήση ενέσεων ινσουλίνης.

 

Θα επηρεάσει ο διαβήτης κύησης τον τοκετό;
Οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης είναι σε θέση να έχουν μια φυσιολογική γέννα, αλλά είναι πιο πιθανό να έχουν μια καισαρική τομή συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη. Επίσης, μπορεί να χρειατεί να γίνει πρόκληση τοκετού νωρίτερα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού εάν η ρύθμιση των επιπέδων γλυκοζης στο αίμα δεν είναι ικανοποιητική.

 

Αν είχα διαβήτη κύησης, είναι κάτι που πρέπει να κάνω μετά την εγκυμοσύνη μου;
Πρέπει να κάνετε μια καμπύλη σακχάρου 6-12 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν μετά τον τοκετό το αποτέλεσμα της καμπύλης είναι φυσιολογικό, θα πρέπει να ελέγχεσται για διαβήτη κάθε 3 χρόνια. Το παιδί σας θα πρέπει επίσης να ελέγχεται για όλη την του παιδική ηλικία για παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη, όπως η παχυσαρκία.