Επιληψία και εγκυμοσύνη
1621
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1621,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Τι είναι η επιληπτική κρίση;

Η επιληπτική κρίση είναι μια αλλαγή στη συμπεριφορά ή ένας μυϊκός σπασμός ή σύσπαση.

 

Γιατί εμφανίζονται οι επιληπτικές κρίσεις;

Τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο παράγουν ηλεκτρικά σήματα που στέλνουν μηνύματα σε όλο το σώμα. Αυτά τα μηνύματα ελέγχουν τις κινήσεις και τις λειτουργίες του σώματος. Σε ένα άτομο με επιληπτικές διαταραχές, το φυσιολογικό μοτίβο αυτών των μηνυμάτων διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται επιληπτικές κρίσεις.

 

Τι επιπτώσεις έχουν οι ορμόνες στις επιληπτικές κρίσεις;

Οι ορμόνες μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στις επιληπτικές διαταραχές. Για τις γυναίκες, μεταξύ των ορμονών που μπορεί να επηρεάσουν, συγκαταλέγονται και οι ορμόνες του φύλου που ελέγχουν το αναπαραγωγικό σύστημα: τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Οι αλλαγές στα επίπεδα αυτών των ορμονών μπορεί να κάνουν τις επιληπτικές κρίσεις περισσότερο ή λιγότερο πιθανές. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν αλλαγές στα μοτίβα των επιληπτικών κρίσεων όταν τα επίπεδα ορμονών μεταβάλλονται, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη.

 

Πώς μπορεί η εγκυμοσύνη μου να αλλάξει τις επιληπτικές κρίσεις;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει τόσο το μοτίβο των επιληπτικών κρίσεων, όσο και τον τρόπο που το σώμα αντιδρά στα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο σας και τον νευρολόγο σας για να σας βοηθήσουν να βρείτε τον καλύτερο τρόπο ελέγχου των επιληπτικών σας κρίσεων, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να βλάψετε το μωρό με φάρμακα. Η ποσότητα του φαρμάκου ή ο αριθμός των φαρμάκων που λαμβάνονται μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι απαραίτητες λόγω των ορμονικών αλλαγών και των αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί ακόμη να πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να επιβεβαιωθεί ότι τα επίπεδα της φαρμακευτικής αγωγής παραμένουν σταθερά. Εάν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά, μπορεί να προκληθούν παρενέργειες. Εάν τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να εμφανιστούν επιληπτικές κρίσεις.

 

Εάν έχω μια επιληπτική διαταραχή, πώς μπορώ να προετοιμαστώ για μια εγκυμοσύνη;

Θα πρέπει να προγραμματίσετε να δείτε τον γιατρό σας πριν μείνετε έγκυος προκειμένου να συζητήσετε τη φροντίδα σας. Εάν δεν είχατε καμία επιληπτική κρίση για 2 ή περισσότερα χρόνια, μπορεί να είναι δυνατό να διακόψετε σταδιακά τη φαρμακευτική σας αγωγή. Εάν ο γιατρός σας δεν συνιστά τη μείωση της δόσης ή τη διακοπή του φαρμάκου, μπορεί να χρειαστεί να σας συνταγογραφήσει διαφορετικό φάρμακο. Ορισμένα φάρμακα είναι πιο επιβλαβή για το έμβρυο από άλλα, επομένως μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι κρίσεις είναι πιο επιβλαβείς για τη γυναίκα και το μωρό της από οποιοδήποτε φάρμακο. Επομένως, εάν εξακολουθείτε να εμφανίζετε επιληπτικές κρίσεις, είναι σημαντικό να τις αποτρέψετε χρησιμοποιώντας κάποιο είδος φαρμάκου. Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το φυλλικό οξύ. Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και με ορισμένες γενετικές ανωμαλίες. Η λήψη φυλλικού οξέος πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των προβλημάτων.

 

Ποια είναι η πιθανότητα για γυναίκες με επιληπτικές κρίσεις να αποκτήσουν μωρό με εκ γενετής ανωμαλίες;

Για τις γυναίκες με διαταραχή επιληπτικών κρίσεων, ο κίνδυνος απόκτησης μωρού με εκ γενετής ανωμαλίες είναι 6-8%, ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι για τις γυναίκες χωρίς επιληπτικές διαταραχές (2-3%). Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να σχετίζεται με τη διαταραχή ή με τη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της. Οι τύποι ελαττωμάτων, μαζί με άλλα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από αυτά, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Σχισμό χείλους ή υπερώας (το χείλος ή το άνω μέρος του στόματος δεν είναι εντελώς κλειστά)
  • Καρδιακές ανωμαλίες
  • Ελαττώματα νευρικού σωλήνα (όπως δισχιδής ράχη)
  • Χαμηλό βάρος γέννησης (μικρό μωρό)
  • Μικρό κεφάλι
  • Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη
  • Νοητική υστέρηση
  • Προβλήματα αιμορραγίας (πήξης αίματος).

Τα παιδιά των γυναικών με διαταραχή επιληπτικών κρίσεων διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν και τα ίδια μια διαταραχή επιληπτικών κρίσεων.

 

Θα χρειαστεί το μωρό μου ειδική φροντίδα μετά τη γέννηση;

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα μειώνουν τα φυσικά επίπεδα της βιταμίνης Κ (της βιταμίνης που βοηθά στην πήξη του αίματος) στο σώμα. Αμέσως μετά τη γέννηση, το μωρό σας θα λάβει μια ένεση βιταμίνης Κ για να αποτραπούν πιθανά προβλήματα που προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής. Οι περισσότερες γυναίκες με διαταραχή επιληπτικών κρίσεων μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους, διότι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στο μητρικό γάλα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αρκούν για να επηρεάσουν το μωρό.

 

Θα αλλάξει το φάρμακό μου μετά τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό, το φάρμακό σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί ξανά. Μπορεί επίσης να θέλετε να επιλέξετε μια μέθοδο αντισύλληψης. Πολλά αντιεπιληπτικά φάρμακα αλλάζουν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των ορμονικών μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε μέθοδο αντισύλληψης. Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μια μέθοδο φραγμού (διάφραγμα, σπερματοκτόνο ή προφυλακτικά) μαζί με μια ορμονική μέθοδο.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Επικοινωνία

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Τηλ.: 2107717705

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

25ης Μαρτίου 11
Κεντρική Πλατεία
Νέα Σμύρνη

Τηλ.: 2109343538

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.