Ινομυώματα
1870
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1870,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

Τι είναι τα ινομυώματα της μήτρας;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις (μη καρκινικές) αναπτύξεις που αναπτύσσονται από τον μυϊκό ιστό της μήτρας. Επίσης, ονομάζονται λειομυώματα ή μυώματα. Το μέγεθος, το σχήμα και η θέση των ινομυωμάτων μπορεί να διαφέρουν πολύ. Μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια ή μέσα στο τοίχωμά της ή μπορεί να είναι προσκολλημένα σε αυτήν με μια δομή που μοιάζει με στέλεχος. Μια γυναίκα μπορεί να έχει μόνο ένα ινομύωμα ή πολλά διαφορετικών μεγεθών. Ένα ινομύωμα μπορεί να παραμείνει πολύ μικρό για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξαφνικά να αναπτυχθεί γρήγορα ή να αναπτύσσεται αργά για αρκετά χρόνια.

Ποιος είναι πιο πιθανό να έχει ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 30 – 40 ετών, αλλά μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα ινομυώματα εμφανίζονται πιο συχνά στις αφροαμερικανές παρά στις λευκές γυναίκες. Φαίνεται επίσης να εμφανίζονται σε μικρότερη ηλικία και να αναπτύσσονται πιο γρήγορα στις αφροαμερικανές.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων;

Τα ινομυώματα μπορεί να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
  • Μεγαλύτερη, συχνότερη ή βαριά εμμηνόρροια
  • Εμμηνορροϊκός πόνος (κράμπες)
  • Κολπική αιμορραγία σε περιόδους διαφορετικές από την έμμηνο ρύση
  • Αναιμία (από απώλεια αίματος)
 • Πόνος
  • Στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης (συχνά θαμπός και έντονος, αλλά μπορεί να είναι και οξύς)
  • Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 • Πίεση
  • Δυσκολία στην ούρηση ή συχνοουρία
  • Δυσκοιλιότητα, πόνος στο ορθό ή δυσκολία στις κινήσεις του εντέρου
  • Κοιλιακές κράμπες
 • Διευρυμένη μήτρα και κοιλιά
 • Αποβολές
 • Στειρότητα

Τα ινομυώματα μπορεί επίσης να μην προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Ινομυώματα μπορεί να βρεθούν κατά τη διάρκεια μιας τακτικής πυελικής εξέτασης ή κατά τη διάρκεια εξετάσεων για άλλα προβλήματα.

Τι επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν με τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα που είναι προσκολλημένα στη μήτρα με ένα στέλεχος, μπορεί να συστραφούν και να προκαλέσουν πόνο, ναυτία ή πυρετό. Τα ινομυώματα που αναπτύσσονται γρήγορα ή αυτά που αρχίζουν να διασπώνται, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο. Σπάνια, μπορεί να συσχετιστούν με καρκίνο. Ένα πολύ μεγάλο ινομύωμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο της κοιλιάς. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να δυσκολέψει τη διεξοδική εξέταση της πυέλου. Τα ινομυώματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν στειρότητα, αν και άλλες αιτίες είναι πιο συχνές. Άλλοι παράγοντες θα πρέπει να διερευνηθούν προτού τα ινομυώματα θεωρηθούν η αιτία της υπογονιμότητας ενός ζευγαριού. Όταν τα ινομυώματα πιστεύεται ότι είναι μια αιτία υπογονιμότητας, πολλές γυναίκες μπορούν να μείνουν έγκυες μετά τη θεραπεία τους.

Πώς γίνεται η διάγνωση των ινομυωμάτων;

Τα πρώτα σημάδια των ινομυωμάτων μπορεί να ανιχνευθούν κατά τη διάρκεια μιας τακτικής πυελικής εξέτασης. Ένας αριθμός εξετάσεων μπορεί να δείξει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ινομυώματα:

 • Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα της μήτρας και άλλων πυελικών οργάνων.
 • Η υστεροσκόπηση χρησιμοποιεί μια λεπτή συσκευή (το υστεροσκόπιο) που θα φωτίσει το εσωτερικό της μήτρας. Η συσκευή αυτή εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας (άνοιγμα της μήτρας). Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να δει τα ινομυώματα που βρίσκονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.
 • Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία. Μπορεί να ανιχνεύσει μη φυσιολογικές αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα της μήτρας και των σαλπίγγων.
 • Η υπερηχοϋστερογραφία είναι μια εξέταση κατά την οποία υγρό εισάγεται στη μήτρα μέσω του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται υπερηχογράφημα για να δείξει το εσωτερικό της μήτρας. Το υγρό παρέχει μια σαφή εικόνα της επένδυσης της μήτρας.
 • Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιεί μια λεπτή συσκευή (το λαπαροσκόπιο) για να βοηθήσει τον γιατρό να δει το εσωτερικό της κοιλιάς. Εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής ακριβώς από κάτω ή μέσω του ομφαλού. Ο γιατρός μπορεί να δει τα ινομυώματα στο εξωτερικό της μήτρας με το λαπαροσκόπιο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία, αλλά σπάνια χρειάζονται. Ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των ινομυωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Πότε είναι απαραίτητη η θεραπεία για τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα που δεν προκαλούν συμπτώματα, που είναι μικρά ή που εμφανίζονται σε μια γυναίκα που πλησιάζει στην εμμηνόπαυση συχνά δεν χρειάζονται θεραπεία. Ορισμένα σημάδια και συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν την ανάγκη θεραπείας:

 • Βαριές ή επώδυνες περίοδοι που προκαλούν αναιμία ή που διαταράσσουν τις κανονικές δραστηριότητες μιας γυναίκας
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • Αβεβαιότητα εάν η ανάπτυξη είναι ινομύωμα ή άλλος τύπος όγκου, όπως όγκος ωοθηκών
 • Ταχεία αύξηση της ανάπτυξης του ινομυώματος
 • Στειρότητα
 • Πυελικός πόνος

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία των ινομυωμάτων;

Η φαρμακευτική θεραπεία είναι μια επιλογή για ορισμένες γυναίκες με ινομυώματα. Τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη βαριά αιμορραγία και τις επώδυνες περιόδους που μερικές φορές προκαλούν τα ινομυώματα. Όμως, μπορεί να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων. Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση αργότερα. Η φαρμακευτική θεραπεία για τα ινομυώματα περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιλογές:

 

 • Αντισυλληπτικά χάπια και άλλοι τύποι ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης – Αυτά τα φάρμακα συχνά χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της βαριάς αιμορραγίας και των επώδυνων περιόδων.
 • Αγωνιστές ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH) – Αυτά τα φάρμακα σταματούν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και μπορούν να συρρικνώσουν τα ινομυώματα. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του κινδύνου αιμορραγίας. Επειδή οι αγωνιστές GnRH έχουν πολλές παρενέργειες, χρησιμοποιούνται μόνο για μικρές περιόδους (λιγότερο από 6 μήνες). Αφού μια γυναίκα σταματήσει να παίρνει έναν αγωνιστή GnRH, τα ινομυώματα της συνήθως επιστρέφουν στο προηγούμενο μέγεθος.
 • Ενδομήτρια συσκευή απελευθέρωσης προγεστίνης – Αυτή η επιλογή είναι για γυναίκες με ινομυώματα που δεν παραμορφώνουν το εσωτερικό της μήτρας. Η συσκευή αυτή μειώνει τη βαριά και επώδυνη αιμορραγία αλλά δεν αντιμετωπίζει τα ίδια τα ινομυώματα.

Τι είδους χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν για τη θεραπεία των ινομυωμάτων;

Η μυομεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων αφήνοντας τη μήτρα στη θέση της. Επειδή μια γυναίκα διατηρεί τη μήτρα της, μπορεί ακόμα να αποκτήσει παιδιά. Τα ινομυώματα δεν αναπτύσσονται ξανά μετά την επέμβαση, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν νέα ινομυώματα. Εάν συμβεί αυτό, είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση. Η υστερεκτομή είναι η αφαίρεση της μήτρας. Στην περίπτωση αυτή, οι ωοθήκες μπορεί να αφαιρεθούν ή όχι. Η υστερεκτομή γίνεται όταν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα ή δεν είναι δυνατές ή τα ινομυώματα είναι πολύ μεγάλα. Μια γυναίκα δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει παιδιά μετά από υστερεκτομή.

Υπάρχουν άλλες θεραπείες εκτός από φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση;

Άλλες επιλογές θεραπείας είναι οι εξής:

 • Υστεροσκόπηση – Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ινομυωμάτων που προεξέχουν στην κοιλότητα της μήτρας. Ένα ρεζεκτοσκόπιο εισάγεται μέσω του υστεροσκοπίου. Το ρεζεκτοσκόπιο καταστρέφει τα ινομυώματα με ηλεκτρισμό ή ακτίνα λέιζερ. Αν και δεν μπορεί να αφαιρέσει τα ινομυώματα βαθιά στα τοιχώματα της μήτρας, συχνά μπορεί να ελέγξει την αιμορραγία που προκαλούν αυτά τα ινομυώματα. Η υστεροσκόπηση συχνά μπορεί να πραγματοποιηθεί ως διαδικασία εξωτερικών ασθενών (δεν χρειάζεται να μείνετε όλη τη νύχτα στο νοσοκομείο).
 • Αφαίρεση ενδομητρίου – Αυτή η διαδικασία καταστρέφει την επένδυση της μήτρας. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γυναικών με μικρά ινομυώματα (λιγότερο από 3 εκατοστά). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πραγματοποιηθεί η αφαίρεση του ενδομητρίου.
 • Εμβολισμός μητριαίας αρτηρίας (ΗΑΕ) – Σε αυτή τη διαδικασία, μικροσκοπικά σωματίδια (με μέγεθος περίπου κόκκων άμμου) εγχέονται στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στη μήτρα. Τα σωματίδια κόβουν τη ροή του αίματος στο ινομύωμα και το κάνουν να συρρικνώνεται. Ο εμβολισμός της μητριαίας αρτηρίας μπορεί να εκτελεστεί ως εξωτερική επέμβαση στις περισσότερες περιπτώσεις.
 • Χειρουργική υπερήχων καθοδηγούμενη από μαγνητική τομογραφία – Σε αυτή τη νέα προσέγγιση, τα υπερηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για την καταστροφή των ινομυωμάτων. Τα κύματα κατευθύνονται στα ινομυώματα μέσω του δέρματος με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν βελτιωμένα συμπτώματα έως και 1 χρόνο μετά την επέμβαση. Το εάν αυτή η προσέγγιση παρέχει μακροπρόθεσμη ανακούφιση μελετάται επί του παρόντος.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Επικοινωνία

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Τηλ.: 2107717705

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

25ης Μαρτίου 11
Κεντρική Πλατεία
Νέα Σμύρνη

Τηλ.: 2109343538

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.