Καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά και εγκυμοσύνη
891
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-891,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά και εγκυμοσύνη

Γιατί το κάπνισμα είναι βλαβερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν μία γυναίκα καπνίζει όταν είναι έγκυος, εκθέτει το μωρό της σε βλαβερά χημικά όπως είναι η πίσσα, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα. Η νικοτίνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα λιγότερο οξυγόνο και θρεπτικά να φτάνουν στο έμβρυο. Επίσης, το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που προσλαμβάνεται από το έμβρυο.

 

Πώς μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;

Οι γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη τους είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τα παρακάτω προβλήματα:

  • Έκτοπη εγκυμοσύνη
  • Κολπική αιμορραγία
  • Προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο ο πλακούντας προσκολλάται στη μήτρα
  • Θνησιγένεια
  • Γέννηση λιποβαρούς παιδιού (βάρος μικρότερο από 2.5 κιλά)

Επίσης, το κάπνισμα είναι επιβλαβές για το παιδί και μετά τη γέννησή του. Το μωρό πιθανώς να εισπνέει βλαβερές ποσότητες καπνού από τσιγάρα που καπνίζονται από τον περίγυρό του (παθητικός καπνός). Η εισπνοή παθητικού καπνού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσματος και του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

 

Η ελάττωση του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει;

Όσο λιγότερο καπνίζει μια γυναίκα, τόσο μικρότερη βλάβη θα προκαλέσει στο μωρό. Η ελάττωση ή η διακοπή του καπνίσματος οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι προτιμότερη από το να μην διακοπεί καθόλου. Ωστόσο, η διακοπή πριν από μία εγκυμοσύνη είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια μητέρα τόσο για εκείνη, όσο και για το παιδί της.

 

Τι επίδραση έχει η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο;

Το αλκοόλ που καταναλώνει μία έγκυος φτάνει γρήγορα στο έμβρυο. Η ίδια ποσότητα αλκοόλ που υπάρχει στο αίμα της μητέρας εντοπίζεται και στο αίμα του μωρού. Στους ενήλικες, το ήπαρ διασπά το αλκοόλ, ωστόσο το ήπαρ ενός εμβρύου δεν είναι ακόμη σε θέση να το πράξει αυτό. Επομένως, το αλκοόλ είναι πολύ πιο βλαβερό για ένα έμβρυο παρά για έναν ενήλικά. Όσο περισσότερο πίνει μια έγκυος, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος για το μωρό της.

 

Πώς μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να βλάψει το έμβρυο;

Η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Το αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Μάλιστα η κατάχρηση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί την κύρια αιτία νοητικής καθυστέρησης.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί ένα πρότυπο σοβαρών φυσικών, νοητικών και συμπεριφορικών προβλημάτων σε μωρά που εκτέθηκαν σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο βαθμό που το έμβρυο επηρεάζεται από το αλκοολικό σύνδρομο.

 

Πώς τα ναρκωτικά που καταναλώνονται στην εγκυμοσύνη μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο;

Οι περισσότερες ναρκωτικές ουσίες φτάνουν στο έμβρυο διασχίζοντας τον πλακούντα. Ο συγκεκριμένος ιστός μέσα στη μήτρα παρέχει τροφή στο έμβρυο. Εάν κάνετε χρήση ναρκωτικών μετά τη γέννηση του παιδιού σας, αυτά μπορούν να μεταδοθούν στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος.

 

Ποια είναι παραδείγματα παράνομων ναρκωτικών που μπορεί να είναι βλαβερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μεταξύ των παράνομων ναρκωτικών που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στη μητέρα και το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συγκαταλέγονται:

  • Μαριχουάνα – ένα φυτικό προϊόν που όταν καπνίζεται, εκθέτει το έμβρυο στον καπνό της μαριχουάνας που εισπνέει η μητέρα.
  • Κοκαΐνη – ένα εξαιρετικά εθιστικό ναρκωτικό που μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που έκαναν χρήση κοκαΐνης μπορεί να αναπτύσσονται πιο αργά και μπορεί να είναι πιο ευερέθιστα ή ιδιότροπα σε σύγκριση με τα μωρά που δεν έχουν εκτεθεί στην κοκαΐνη πριν από τη γέννησή τους.
  • Ηρωίνη- όταν καταναλώνεται στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή ακόμα και εμβρυικό θάνατο. Τα παιδιά γυναικών που κάνουν χρήση ηρωίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους μπορεί να είναι πιο μικρά και να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και συμπεριφορικά προβλήματα.
  • Μεθαμφεταμίνη (μεθ) – αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό της γυναίκας θέτοντας εκείνη και το έμβρυο στον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, εγκεφαλικής βλάβης, πρόωρο τοκετό και αποβολή. Τα μωρά που εκτίθενται σε μεθαμφεταμίνη μπορεί να παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη, να δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν και να είναι πολύ νευρικά.

 

Ποιοι κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη συνδέονται με φαρμακευτικές αγωγές;

Τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα διαπερνούν τον πλακούντα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, εθισμό ή άλλα προβλήματα στο έμβρυο. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Ορισμένα φάρμακα είναι ασφαλή να λαμβάνονται στην εγκυμοσύνη. Επίσης, ο κίνδυνος που ενέχει η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να αντισταθμίζεται από τις επιπτώσεις της μη λήψης τους. Για παράδειγμα, ορισμένες ασθένειες είναι πιο επιβλαβείς για το έμβρυο σε σχέση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους. Μην σταματήσετε την συνταγογραφούμενη φαρμακευτική σας αγωγή χωρίς να έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας. Εάν η αγωγή που παίρνετε εγκυμονεί κίνδυνο, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να την αντικαταστήσετε από μία πιο ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή σε περίπτωση κατάχρησης. Μία γυναίκα που κάνει κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων κινδυνεύει από εθισμό και υπερβολική δόση. Επίσης, τα φάρμακα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα παυσίπονα όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι επικίνδυνα για το έμβρυο. Συζητήστε με τον γιατρό σας προτού πάρετε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των καθαρτικών και των φαρμάκων για το κρύωμα και την αλλεργία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για τα φάρμακα που είναι ασφαλή για τις έγκυες.

 

Τι είναι ο εθισμός;

Οι άνθρωποι με κάποιον εθισμό έχουν έντονη επιθυμία για ναρκωτικά ή αλκοόλ. Συνήθως, δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους και χρειάζονται βοήθεια προκειμένου να σταματήσουν αυτή την συμπεριφορά. Μερικά άτομα χρειάζονται ψυχική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της αποκατάστασής τους. Τα προγράμματα αποκατάστασης θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους λόγους που τους έχουν οδηγήσει στη χρήση ναρκωτικών, να γνωρίζουν πως δεν είναι μόνοι τους και να βρουν νέους δρόμους για να τα καταφέρουν. Εάν χρειάζεστε βοήθεια ζητήστε από τον γιατρό σας περαιτέρω πληροφορίες.

 

Πώς μπορώ να βοηθηθώ εάν είναι εθισμένος στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά;

Οι ακόλουθες ομάδες βοηθούν τα άτομα που είναι εθισμένα στα ναρκωτικά. Εάν εσείς ή κάποιο άτομο που γνωρίζετε είναι εθισμένο στα ναρκωτικά αναζητήστε βοήθεια.

 

Ανώνυμοι Αλκοολικοί

Τηλέφωνο: (+30) 6947587046

Web site: https://aa-greece.gr/

 

Ναρκομανείς Ανώνυμοι

Αττική 18:30 – 20:00: (+30) 210 3474777

Βόρεια Ελλάδα 18:30 – 20:00: (+30) 2310 625355

Web site: https://www.na-greece.gr/

 

Γλωσσάριο

Έκτοπη κύηση: Μια εγκυμοσύνη κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει να αναπτύσσεται σε ένα μέρος διαφορετικό από το εσωτερικό της μήτρας, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες.

Έμβρυο: ο γόνος που αναπτύσσεται στην μήτρα από την ένατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι το τέλος της.

Πλακούντας: Ιστός που παρέχει τροφή προς και απομακρύνει τα απόβλητα από το έμβρυο.

Πρόωρος: Πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Θνησιγένεια: Γέννηση παιδιού χωρίς σημάδια ζωής.

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Ο απρόσμενος θάνατος ενός παιδιού όπου η αιτία είναι άγνωστη.

Μήτρα: Μυϊκό όργανο που βρίσκεται στη γυναικεία λεκάνη που περιβάλει και θρέφει το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.