Λαπαροσκόπηση Ενδομητρίωσης
1787
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1787,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ

Η ενδομητρίωση είναι μια αρκετά συχνή πάθηση ιδίως σε γυναίκες άνω των 30 που δεν έχουν ακόμη παιδιά, κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία μέσα στο σώμα, συνήθως γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες. Η ενδομητρίωση επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες κυρίως κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας.

Η αρχική θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι πάντα χειρουργική με λαπαροσκόπηση ενώ μετά το χειρουργείο μπορεί να γίνει συμπληρωματική ορμονοθεραπεία.

Η ανοικτή χειρουργική (λαπαροτομία) δεν έχει πλέον θέση στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης για λόγους υπογονιμότητας, μια και η λαπαροσκόπηση προσφέρει μία εξαιρετικά ευκρινή εικόνα και επιτρέπει τη διερεύνηση όλων των εστιών ενδομητρίωσης, μια και η νόσος είναι συχνά πολυεστιακή. Ο χειρουργός αφαιρεί όλες τις ορατές εστίες ενδομητρίωσης, φροντίζοντας να διατηρήσει ιστούς όπως νευρικά πλέγματα χρήσιμα στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Πραγματοποιείται με τέσσερις μικρές τομές (5-10mm) δια μέσου των οποίων πραγματοποιούνται λεπτοί χειρισμοί και η ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα.

Το χειρουργείο της λαπαροσκόπησης προσαρμόζεται ανάλογα με το στάδιο της ενδομητρίωσης. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για επιφανειακή ενδομητρίωση αρχικού σταδίου αρκεί ο ηλεκτροκαυτηριασμός όλων των εστιών, ενώ αντίθετα, σε ενδομητρίωση προχωρημένου σταδίου, πραγματοποιείται λαπαροσκόπηση μεγαλύτερης επεμβατικότητας, αφαιρώντας όλο τον παθολογικό ιστό, αποκαθιστώντας αποτελεσματικά τη λειτουργία των πυελικών οργάνων και εξαλείφοντας πλήρως τον πόνο

Όταν ένα ζευγάρι πάσχει από ανεξήγητη υπογονιμότητα ή η γυναίκα έχει υποβληθεί σε ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά σε λαπαροσκόπηση για αποκλεισμό πιθανής ενδομητρίωσης. Η λαπαροσκοπική θεραπεία ακόμη και πολύ μικρού  βαθμού ενδομητρίωσης είναι απαραίτητη πρίν η γυναίκα προβεί σε θεραπείες υποβοήθησης αναπαραγωγής.

 

Η συμβουλευτική του ιατρου

Ο ΔΡ Μιχαήλ Ρώτας υπογραμμίζει ότι η διενέργεια της λαπαροσκόπησης για την ενδομητρίωση από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρό με σύγχρονη ασθενοκεντρική θεραπευτική προσέγγιση, μπορεί εύκολα να υπερβεί τις δυσκολίες της διάγνωσης, μειώνοντας την ταλαιπωρία των ασθενών, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη τους στην ιατρική διαδικασία και συμβάλλοντας στην άνοδο της ψυχολογίας τους. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά την ποιότητα ζωής της ασθενούς και τη γονιμότητα, ενώ μπορεί να μειώσει σημαντικά το χρόνο θεραπείας και ανάρρωσης της ασθενούς.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Επικοινωνία

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Τηλ.: 2107717705

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

25ης Μαρτίου 11
Κεντρική Πλατεία
Νέα Σμύρνη

Τηλ.: 2109343538

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.