Πρωϊνή αδιαθεσία
910
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-910,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Πρωϊνή αδιαθεσία

Τι είναι η πρωινή αδιαθεσία;

Η ναυτία και ο εμετός που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως στο πρώτο της στάδιο, ονομάζονται συχνά «πρωινή αδιαθεσία». Ωστόσο, παρά το όνομά της, η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 

Τι προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία;

Παρόλο που δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια της πρωινής αδιαθεσίας, τα αυξημένα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωσή της.

 

Πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η πρωινή αδιαθεσία;

Στις περισσότερες γυναίκες, τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμετού είναι ήπια και υποχωρούν μετά τα μέσα της εγκυμοσύνης.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πρωινής ναυτίας στην εγκυμοσύνη;

Οι περισσότερες ήπιες περιπτώσεις ναυτίας και τάσης προς έμετο δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία σας ή την υγεία του μωρού σας. Η πρωινή αδιαθεσία επίσης δεν υποδηλώνει πως το μωρό σας είναι άρρωστο.

 

Πότε η πρωινή αδιαθεσία θεωρείται σοβαρή;

Η πρωινή αδιαθεσία θεωρείται σοβαρή στην περίπτωση που αδυνατείτε να συγκρατήσετε την τροφή ή τα υγρά που καταναλώνετε και αρχίζετε να χάνετε βάρος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερέμεση της κύησης.

 

Υπάρχει κάποια θεραπεία για την πρωινή αδιαθεσία;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πρωινή αδιαθεσία. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οι γυναίκες που λαμβάνουν τακτικά συμπληρώματα πολυβιταμινών τη στιγμή που μένουν έγκυες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα πρωινής αδιαθεσίας.

 

Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας;

Εάν υποφέρετε από πρωινή αδιαθεσία υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τα οποία θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Πιθανώς να χρειαστεί να δοκιμάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Ξεκουραστείτε αρκετά.
  • Αποφύγετε μυρωδιές που σας ενοχλούν.
  • Καταναλώστε πέντε ή έξι μικρά γεύματα την ημέρα, αντί για τρία μεγάλα γεύματα.
  • Καταναλώστε μερικά κράκερ προτού σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι για να καταπραΰνετε το στομάχι σας.
  • Καταναλώστε μικρά σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (όπως ένα ποτήρι γάλα ή ένα κύπελλο γιαουρτιού) κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αποφύγετε τις πικάντικες και λιπαρές τροφές.

 

Υπάρχουν φυτικά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν;

Το τζίντζερ φαίνεται πως είναι χρήσιμο σε ορισμένες γυναίκες. Η λήψη τριών δισκίων των 250 χιλιογραμμαρίων τζίντζερ την ημέρα, σε συνδυασμό με κάποιο άλλο χάπι ακριβώς πριν από τον ύπνο, μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από τη ναυτία. Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού πάρετε οποιοδήποτε φυτικό φάρμακο ή συμπλήρωμα ή δοκιμάσετε οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε τσάι ή μπύρα τζίντζερ, παρασκευασμένα από φρέσκο τζίντζερ.

 

Πώς αντιμετωπίζονται τα σοβαρά συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας;

Αρχικά, ο γιατρός σας θα διαπιστώσει εάν η ναυτία και ο εμετός οφείλονται στην πρωινή αδιαθεσία ή εάν υπάρχει κάποια άλλη ιατρική αιτία. Στην περίπτωση που αποκλειστούν οι άλλες αιτίες, μπορούν να χορηγηθούν συγκεκριμένα φάρμακα. Αρχικά, μπορεί να προταθεί η λήψη βιταμίνης Β6. Στην περίπτωση που η βιταμίνη Β6 από μόνη της δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα, μπορεί να ληφθεί συμπληρωματικά δοξυλαμίνη, ένα φάρμακο που συγκαταλέγεται στα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου. Τα φάρμακα που καταπολεμούν τη ναυτία και τον πυρετό συνήθως συνταγογραφούνται. Εάν είστε αφυδατωμένες εξαιτίας της απώλειας υγρών, πιθανώς να χρειαστεί να λάβετε υγρά ενδοφλεβίως.

 

Γλωσσάριο

Ορμόνες: Ουσίες που παράγονται από το σώμα για τον έλεγχο των λειτουργιών διαφόρων οργάνων.

Υπερέμεση της κύησης: Σοβαρή ναυτία και εμετός κατά τη διάρκεια της κύησης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και σωματικών υγρών.