Πρόωρη απώλεια εγκυμοσύνης
866
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-866,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Πρόωρη απώλεια εγκυμοσύνης: Αποβολή και μοριακή εγκυμοσύνη

Τι προκαλεί μια αποβολή;

Η αποβολή μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία της γονιμοποίησης – κατά την οποία το ανδρικό σπερματοζωάριο και το γυναικείο ωάριο ενώνονται. Οι περισσότεροι παράγοντες που προκαλούν μια αποβολή είναι γενετικοί. Μερικές φορές μια αποβολή προκαλείται από ένα πρόβλημα υγείας, ενώ συχνά η αιτία της δεν είναι συγκεκριμένη.

 

Πόσο συχνές είναι οι αποβολές;

Οι αποβολές συμβαίνουν σε περίπου 15-20% των κυήσεων. Οι περισσότερες συμβαίνουν τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ορισμένες αποβολές συμβαίνουν προτού διακοπεί η έμμηνος ρύση μιας γυναίκας ή ακόμη και προτού αντιληφθεί ότι είναι έγκυος.

 

Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην αποβολή;

Περισσότερες από τις μισές αποβολές στις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης προκαλούνται από προβλήματα με τα χρωμοσώματα του εμβρύου. Τα χρωμοσώματα είναι δομές μέσα σε κάθε ένα από τα κύτταρα του σώματος. Κάθε χρωμόσωμα φέρει πολλά γονίδια, τα οποία καθορίζουν τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Οι αποβολές μπορεί να προκύψουν από έναν μη φυσιολογικό αριθμό ή δομή χρωμοσωμάτων. Τα περισσότερα προβλήματα χρωμοσωμάτων δεν είναι κληρονομικά (δεν μεταβιβάζονται από τους γονείς). Αντιθέτως, συμβαίνουν τυχαία και είναι απίθανο να εμφανιστούν ξανά σε μεταγενέστερη εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υγεία της γυναίκας ή του άνδρα. Η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των προβλημάτων αυξάνεται με την ηλικία της γυναίκας.

 

Μπορούν οι ιατρικές καταστάσεις να συμβάλλουν στην αποβολή;

Οι λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τη μήτρα και το έμβρυο και ως εκ τούτου, να τερματίσουν την εγκυμοσύνη. Τα προβλήματα με τις ορμόνες της γυναίκας μπορούν επίσης να προκαλέσουν πολύ πρώιμη αποβολή. Εάν η γυναίκα έχει μια χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης που δεν ελέγχεται, μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής. Προβλήματα με τη μήτρα ή τον τράχηλο μιας γυναίκας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αποβολή. Στα προβλήματα αυτά συγκαταλέγονται το μη φυσιολογικό σχήμα της μήτρας ή ο ανίκανος τράχηλος. Ένας ανίκανος τράχηλος αρχίζει να διευρύνεται και να ανοίγει πολύ νωρίς, συνήθως στις 14-26 πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, χωρίς πόνο ή άλλα σημάδια τοκετού.

 

Ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής συμβάλλουν στην αποβολή;

Οι έγκυες που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος αποβολής τους είναι υψηλότερος από αυτόν των γυναικών που δεν καπνίζουν. Η βαριά χρήση αλκοόλ και η παράνομη χρήση ναρκωτικών αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο αποβολής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην αρχή της εγκυμοσύνης.

 

Ποια είναι μερικά συμπτώματα αποβολής;

Η αιμορραγία είναι το πιο κοινό σημάδι αποβολής. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν κολπικές κηλίδες ή αιμορραγία κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης έχουν υγιή μωρά. Μερικές από αυτές τις γυναίκες, ωστόσο, θα αποβάλουν. Η αιμορραγία κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη ονομάζεται επαπειλούμενη αποβολή. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν ήπιες κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή χαμηλή οσφυαλγία μαζί με αιμορραγία. Η αιμορραγία μπορεί να επιμείνει, να γίνει βαριά ή να εμφανιστεί μαζί με έναν πόνο, όπως οι κράμπες της περιόδου.

 

Τι θεραπεία χρειάζεται μετά από μια αποβολή;

Συχνά όταν η αποβολή συμβαίνει νωρίς στην εγκυμοσύνη, ο εμβρυϊκός ιστός παραμένει στη μήτρα. Εάν υπάρχει ανησυχία για έντονη αιμορραγία ή μόλυνση, αυτός ο ιστός θα αφαιρεθεί, μέσω της διαδικασίας της διαστολής και απόξεσης (D & C).

 

Τι πρέπει να περιμένω κατά την ανάρρωση από μια αποβολή;

Εάν βρισκόσασταν άνω των 13 εβδομάδων εγκυμοσύνης, μπορεί να εξακολουθείτε να φαίνεστε έγκυος και το στήθος σας μπορεί να έχει διαρροή γάλακτος. Η ελαφριά άσκηση είναι καλή, αλλά θα πρέπει να αυξήσετε τη δραστηριότητά σας σταδιακά. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές αφού σταματήσει η αιμορραγία. Ακόμη, μπορείτε να έχετε ωορρηξία και να μείνετε έγκυος μόλις 2 εβδομάδες μετά από μια πρόωρη αποβολή

 

Τι είναι η μοριακή εγκυμοσύνη;

Στη μοριακή εγκυμοσύνη, το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μεγαλώνει όπως θα έπρεπε. Ένα γενετικό σφάλμα αναγκάζει τα μη φυσιολογικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να σχηματίσουν μια μάζα ιστού.

 

Ποιοι είναι οι τύποι μοριακής εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν δύο τύποι μοριακής εγκυμοσύνης – η πλήρης και η μερική. Σε μια πλήρη μοριακή εγκυμοσύνη η μάζα ιστού αποτελείται από όλα τα μη φυσιολογικά κύτταρα που θα είχαν μετατραπεί σε πλακούντα σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Σε αυτόν τον τύπο κύησης δεν υπάρχει έμβρυο. Σε μια μερική μοριακή εγκυμοσύνη, η μάζα περιέχει τα ανώμαλα κύτταρα που βρίσκονται σε μια πλήρη μοριακή εγκυμοσύνη και συχνά, ένα ανώμαλο έμβρυο που έχει σοβαρά και θανατηφόρα ελαττώματα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της μοριακής εγκυμοσύνης;

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο. Άλλα σημάδια μοριακής εγκυμοσύνης, όπως η μήτρα που είναι πολύ μεγάλη για το στάδιο της εγκυμοσύνης ή οι κύστεις (σάκοι ή θύλακες γεμάτοι με υγρό) στις ωοθήκες, μπορούν να βρεθούν από τον γιατρό σας. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται μοριακή εγκυμοσύνη, μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος που μετρά το επίπεδο μιας ορμόνης που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτή η ορμόνη παράγεται από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της μοριακής εγκυμοσύνης.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της μοριακής εγκυμοσύνης;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρηχος για να διαπιστωθεί εάν έχετε μοριακή εγκυμοσύνη. Εάν διαπιστωθεί μοριακή εγκυμοσύνη, θα γίνει μια σειρά εξετάσεων για να ελεγχθούν άλλα ιατρικά προβλήματα που μερικές φορές εμφανίζονται μαζί με μια μοριακή εγκυμοσύνη. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν προεκλαμψία (μια κατάσταση εγκυμοσύνης στην οποία υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση και πρήξιμο) και υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας).

 

Πώς αντιμετωπίζεται η μοριακή εγκυμοσύνη;

Για τη θεραπεία της μοριακής εγκυμοσύνης, η εγκυμοσύνη πρέπει να διακοπεί. Στην περίπτωση αυτή, ο τράχηλος διαστέλλεται, είτε με γενική είτε με τοπική αναισθησία, και ο ιστός αφαιρείται με D & C. Οι συνήθεις εξετάσεις για την ανίχνευση της hCG συνεχίζονται για περίπου 6 μήνες έως 1 χρόνο. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν εάν χρειάζεστε περαιτέρω θεραπεία.