Τι είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β;
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β (GBS) είναι ένα από τα πολλά είδη βακτηρίων που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και συνήθως δεν προκαλεί κάποια σοβαρή ασθένεια. Βρίσκεται στο πεπτικό, ουροποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα ανδρών και γυναικών. Στις γυναίκες μπορεί να βρίσκεται στον κόλπο και το ορθρό. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β δεν αποτελεί μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Επιπλέον, αν και τα ονόματα είναι παρόμοια, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β είναι μια διαφορετική ομάδα από τον στρεπτόκοκκο τύπου Α, που είναι το βακτήριο που αποκαλείται «στρεπτόκοκκος του λαιμού».
Τι σημαίνει να έχετε αποικιστεί με GBS;
Ένα άτομο που έχει τα βακτήρια αλλά δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, λέγεται πως έχει αποικιστεί. Ο αριθμός των βακτηρίων που έχει ένα άτομο μπορεί να αλλάξει με το πέρας του χρόνου. Ένα άτομο αποικισμένο με ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων είναι πιθανό να έχει χαμηλά επίπεδα βακτηρίων μήνες ή και χρόνια αργότερα. Είναι επίσης πιθανό, ο αριθμός των βακτηρίων να μειωθεί σε επίπεδα που δεν μπορούν να ανιχνευθούν.
Γιατί ο GBS αποτελεί ανησυχία για τις έγκυες;
Οι περισσότερες έγκυες που αποικίζονται με GBS δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα ή πρόβλημα υγείας. Ένας μικρός αριθμός πιθανώς να παρουσιάσει λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα ή στη μήτρα. Το πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι ότι η γυναίκα που αποικίζεται με GBS στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης της μπορεί να μεταφέρει το βακτήριο στο μωρό της.
Ποιοι είναι οι τύποι λοίμωξης από GBS στα νεογνά;
Υπάρχουν δύο τύποι λοίμωξης από GBS στα νεογνά: 1) λοιμώξεις πρώιμης έναρξης και 2) λοιμώξεις όψιμης έναρξης. Και οι δύο τύποι λοιμώξεων μπορεί να είναι σοβαρές.
Τι είναι οι πρώιμες λοιμώξεις από GBS;
Οι πρώιμες λοιμώξεις εμφανίζονται κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής του εμβρύου, συνήθως μέσα στις πρώτες 24 – 48 ώρες μετά τη γέννηση. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν καθώς το μωρό διέρχεται μέσω του κόλπου μιας γυναίκας που έχει αποικιστεί με GBS. Λίγα μόνο μωρά που έχουν εκτεθεί σε GBS αναπτύσσουν λοίμωξη. Ορισμένοι παράγοντες, όπως ο πρόωρος τοκετός, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ενός μωρού. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκαλούνται από πρώιμες λοιμώξεις από GBS είναι οι πνευμονικές λοιμώξεις, οι λοιμώξεις του αίματος και η μηνιγγίτιδα.
Τι είναι οι λοιμώξεις από GBS όψιμης έναρξης;
Αυτός ο τύπος λοιμώξεων εμφανίζεται μετά τις πρώτες 6 ημέρες της ζωής του εμβρύου. Οι λοιμώξεις όψιμης έναρξης μπορεί να μεταδοθούν από τη μητέρα στο μωρό κατά τη γέννηση ή μπορεί να προκληθούν από επαφή με άλλα άτομα που έχουν αποικιστεί με GBS. Η λοίμωξη όψιμης έναρξης μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα και άλλες ασθένειες, όπως η πνευμονία.
Μπορούν αυτές οι λοιμώξεις να προληφθούν στα νεογνά;
Ο έλεγχος για GBS στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και η θεραπεία κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων πρώιμης έναρξης. Ωστόσο, η εξέταση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρόληψη για τις λοιμώξεις όψιμης έναρξης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα της λοίμωξης από GBS όψιμης έναρξης στο μωρό σας:
Εάν το μωρό σας έχει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.
Πότε οι έγκυες ελέγχονται για GBS;
Οι γυναίκες ελέγχονται για GBS αργά στην εγκυμοσύνη και συγκεκριμένα μεταξύ της 35ης και 37ης εβδομάδας, προκειμένου να βοηθηθεί η πρόληψη της πρώιμης λοίμωξης από GBS. Η εξέταση ονομάζεται καλλιέργεια. Σε αυτή τη δοκιμή, χρησιμοποιείται ένας στυλεός για τη λήψη δείγματος από τον κόλπο και το ορθό της γυναίκας. Αυτή η διαδικασία είναι γρήγορη και ανώδυνη. Έπειτα, το δείγμα αποστέλλεται σε εργαστήριο όπου καλλιεργείται και αναπτύσσεται σε ειδική ουσία.
Τι γίνεται αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι θετικά;
Εάν τα αποτελέσματα του τεστ καλλιέργειας είναι θετικά, δείχνοντας ότι υπάρχει GBS, πιθανότατα θα λάβετε θεραπεία με αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού για να αποτρέψετε τη μετάδοση του GBS στο μωρό σας. Τα αντιβιοτικά βοηθούν να απαλλαγείτε από ορισμένα από τα βακτήρια που μπορούν να βλάψουν το μωρό κατά τη γέννηση. Τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο εάν χορηγηθούν κατά τον τοκετό. Εάν η θεραπεία χορηγηθεί νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, τα βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν ξανά και να είναι παρόντα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η πενικιλίνη είναι το αντιβιοτικό που χορηγείται συχνότερα για την πρόληψη της πρώιμης έναρξης λοίμωξης από GBS στα νεογνά.
Τι γίνεται αν είμαι αλλεργική στην πενικιλίνη;
Εάν είστε αλλεργικές στην πενικιλίνη, ενημερώστε τον γιατρό σας προτού υποβληθείτε σε εξέταση για GBS. Οι γυναίκες με ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να πάρουν ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται κεφαζολίνη. Εάν είχατε σοβαρή αντίδραση στην πενικιλίνη, όπως κνίδωση ή αναφυλαξία, τα βακτήρια στο δείγμα πρέπει να εξεταστούν για να καθοριστεί η επιλογή του αντιβιοτικού.
Τι θα γινόταν αν είχα ήδη ένα μωρό που είχε λοίμωξη από GBS;
Εάν είχατε προηγούμενο μωρό με λοίμωξη από GBS ή εάν τα ούρα σας έχουν βακτήρια GBS κατά τη διάρκεια αυτής της εγκυμοσύνης, διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να μεταδώσετε το GBS στο μωρό σας κατά τον τοκετό. Θα λάβετε θεραπεία κατά τη διάρκεια του τοκετού για να προστατεύσετε το μωρό σας από μόλυνση. Δεν θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις μεταξύ 35 και 37 εβδομάδων εγκυμοσύνης.
Τι γίνεται αν κάνω προγραμματισμένη καισαρική τομή;
Εάν κάνετε προγραμματισμένο τοκετό με καισαρική τομή, δεν χρειάζεται να λάβετε αντιβιοτικά για GBS κατά τη διάρκεια του τοκετού εάν δεν έχει ξεκινήσει ο τοκετός σας ή δεν έχει σπάσει ο αμνιακός σάκος (το νερό σας δεν έχει σπάσει). Ωστόσο, θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για GBS επειδή μπορεί να συμβεί τοκετός πριν από αυτόν που έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσω καισαρικής τομής. Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείται για λοίμωξη από GBS μετά τη γέννηση.