Ταξίδι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
876
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-876,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ταξίδι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πότε είναι προτιμότερο να ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η καλύτερη στιγμή για να ταξιδέψετε είναι στο μέσο της εγκυμοσύνης, δηλαδή μεταξύ της 14ης και 28ης εβδομάδας. Τα περισσότερα επείγοντα περιστατικά εγκυμοσύνης συνήθως συμβαίνουν κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο. Μετά από τις 28 εβδομάδες της κύησης μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κινήστε και να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Τι θα πρέπει να γνωρίζω όταν σχεδιάζω ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο κάντε κάθε μέρα οδήγησης σύντομη. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις ώρες οδήγησης κάθε μέρα σε λιγότερες από 5 ή 6. Επιπλέον, να είστε σίγουρες πως φοράτε τη ζώνη ασφαλείας κάθε φορά που μπαίνετε στο όχημα, ακόμα και στην περίπτωση που το αμάξι σας έχει αερόσακο. Σχεδιάστε να κάνετε συχνές στάσεις έτσι ώστε να κινείστε και να τεντώνετε τα πόδια σας.

 

Τι θα πρέπει να γνωρίζω για το ταξίδι με αεροπλάνο όταν είμαι έγκυος;

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες εσωτερικού απαγορεύουν τα ταξίδια τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης ή απαιτούν ιατρικό πιστοποιητικό. Άλλες απαγορεύουν τα ταξίδια μετά από την 36η εβδομάδα της κύησης. Στην περίπτωση που σχεδιάζετε κάποιο υπερατλαντικό ταξίδι, ο περιορισμός που θέτουν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες είναι πιο αυστηρός.

Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, προκειμένου να κάνετε το ταξίδι σας όσο το δυνατόν πιο ασφαλές:

  • Εάν μπορείτε, επιλέξτε μια απομονωμένη θέση, έτσι ώστε να είναι εύκολο να σηκώνεστε και να τεντώνετε τα πόδια σας σε μια μεγάλη πτήση.
  • Αποφύγετε τα φαγητά που προκαλούν την παραγωγή αερίων και τα ανθρακούχα ποτά πριν από την πτήση.
  • Φορέστε τη ζώνη ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Η ζώνη θα πρέπει να δένεται χαμηλά στη λεκάνη, κάτω από την κοιλιά σας.
  • Εάν είστε επιρρεπής στη ναυτία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αγωγή κατά της ναυτίας.

 

Τι θα πρέπει να γνωρίζω όταν σχεδιάζω ένα ταξίδι με πλοίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι καλή ιδέα, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το ποιες θεραπευτικές αγωγές είναι ασφαλείς να έχετε μαζί σας, ώστε να περιοριστεί η ναυτία που προκαλείται από τη θάλασσα. Οι ζώνες ναυτίας είναι χρήσιμες για κάποια άτομα, αν και δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές ενδείξεις πως πραγματικά λειτουργούν. Οι ζώνες αυτές χρησιμοποιούν βελονισμό για να κατευνάσουν τα συμπτώματα της ναυτίας. Άλλη μια ανησυχία για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων είναι η μόλυνση από τον νοροϊό. Οι νοροϊοί είναι μια ομάδα ιών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ναυτία και εμετό για 1 ή 2 ημέρες. Είναι πολύ μεταδοτικοί και μπορούν να διαδοθούν γρήγορα στα κρουαζιερόπλοια. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν τρώγοντας φαγητό, πίνοντας υγρά ή ακουμπώντας επιφάνειες που είναι μολυσμένες από τον ιό. Προτού κλείσετε εισιτήριο για κρουαζιέρα, μπορείτε να ελέγξετε εάν το πλοίο έχει περάσει από την επιθεώρηση υγείας και ασφάλειας που πραγματοποιείται από τα κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών.

 

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για ένα ταξίδι εκτός χώρας ενώ είμαι έγκυος;

Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι εκτός χώρας, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν το ταξίδι αυτό είναι ασφαλές για εσάς και να σας συμβουλεύσει για τα βήματα που πρέπει να κάνετε πριν από το ταξίδι σας. Τα κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών αποτελούν επίσης μια καλή πηγή πληροφόρησης για ταξίδια, συμβουλών ασφάλειας και πληροφόρησης για τους εμβολιασμούς που απαιτούνται σε κάθε χώρα. Κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν θα πρέπει να επισκέπτεστε περιοχές όπου ο κίνδυνος της ελονοσίας είναι υψηλός, συμπεριλαμβανομένων της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής και της Ασίας.

 

Τι θα πρέπει να προσέχω όταν ταξιδεύω εκτός χώρας;

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Το πιο ασφαλές νερό για να πίνετε είναι το νερό βρύσης που το έχετε βράσει για 1 λεπτό (3 λεπτά για υψόμετρα μεγαλύτερα των 6000 ποδιών). Το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλέστερο από το μη βρασμένο νερό βρύσης, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πρότυπα για το εμφιαλωμένο νερό, δεν υπάρχει εγγύηση πως δεν περιέχει μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Τα ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά που παράγονται από βραστό νερό είναι ασφαλή.
  • Μην βάζετε πάγο που έχει δημιουργηθεί από άβραστο νερό στα ποτά σας. Μην πίνετε από ποτήρια που έχουν πλυθεί με άβραστο νερό.
  • Αποφύγετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εάν δεν είναι μαγειρεμένα ή εάν δεν τα έχετε ξεφλουδίσει μόνες σας.
  • Μην καταναλώνετε ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα κρέατα και ψάρια.

 

Τι προετοιμασίες ιατρικής φροντίδας θα πρέπει να κάνω προτού ταξιδέψω ενώ είμαι έγκυος;

Εάν ταξιδεύετε εντός της χώρας σας, εντοπίστε που βρίσκεται το κοντινότερο νοσοκομείο ή κλινική στο μέρος που θα πάτε. Εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, η Εθνική Ένωση της Ιατρικής Βοήθειας για τους Ταξιδιώτες έχει ένα παγκόσμιο συμβουλευτικό προσωπικό γιατρών. Οι γιατροί της χώρας που επισκέπτεστε μπορεί να μην μιλούν αγγλικά, οπότε να έχετε μαζί σας ένα λεξικό της επίσημης γλώσσας της χώρας. Άλλη μια συμβουλή είναι να εγγραφείτε στην πρεσβεία σας ή να την συμβουλευτείτε όταν φτάσετε στον προορισμό σας. Αυτές οι υπηρεσίες είναι χρήσιμες στην περίπτωση που χρειαστεί να φύγετε από τη χώρα λόγω κάποιου επείγοντος περιστατικού.