Το τεστ Παπανικολάου
– Τι είναι το τεστ Παπ;
– Πώς γίνεται το τεστ Παπ;
– Ποιος πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου και πόσο συχνά;
– Πότε μπορώ να σταματήσω να κάνω τεστ Παπ;
– Τι συμβαίνει εάν το αποτέλεσμα του τεστ Παπ είναι μη φυσιολογικό;
– Είναι το αποτέλεσμα του τεστ Παπ πάντα ακριβές;
– Γλωσσάριο
Τι είναι το τεστ Παπ;
Το τεστ Παπανικολάου, που μερικές φορές ονομάζεται επίχρισμα Παπανικολάου ή κυτταρολογικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας, είναι μια απλή εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει μη φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Δεν είναι το ίδιο με την πυελική εξέταση. Το τεστ Παπανικολάου επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, έτσι ώστε τα μη φυσιολογικά
κύτταρα να μην εξελιχθούν σε καρκίνο (βλ. Συχνές ερωτήσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ). Τα τεστ Παπανικολάου ρουτίνας συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας να εμφανιστούν μη φυσιολογικά κύτταρα να διαφύγουν. Εάν το τεστ Παπ δεν εντοπίσει μη φυσιολογικά κύτταρα αυτή τη φορά, αυτά μπορεί να βρεθούν στο επόμενο τεστ Παπ.
Πώς γίνεται το τεστ Παπανικολάου;
Το τεστ Παπ είναι απλό και γρήγορο. Χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να γίνει. Με τη γυναίκα ξαπλωμένη σε ένα εξεταστικό τραπέζι, χρησιμοποιείται ένα σπιράλ για να ανοίξει ο κόλπος. Αυτή η συσκευή δίνει μια σαφή εικόνα του τραχήλου της μήτρας και του άνω μέρους του κόλπου. Ένας μικρός αριθμός κυττάρων αφαιρείται από τον τράχηλο της μήτρας με μια βούρτσα ή άλλο εργαλείο. Τα κύτταρα τοποθετούνται σε ένα υγρό και αποστέλλονται σε ένα εργαστήριο όπου τοποθετούνται σε μια γυάλινη αντικειμενοφόρο πλάκα. Μερικές φορές, το δείγμα κυττάρων τοποθετείται απευθείας σε γυάλινη αντικειμενοφόρο πλάκα πριν από την πριν σταλεί στο εργαστήριο. Στο εργαστήριο, το δείγμα εξετάζεται με μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα. Πολλά εργαστήρια χρησιμοποιούν υπολογιστή για την εξέταση των δειγμάτων.
Ποιος πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου και πόσο συχνά;
Θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε τεστ Παπανικολάου στην ηλικία των 21 ετών. Το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε τεστ Παπανικολάου εξαρτάται από την ηλικία και την υγεία σας ιστορικό:
– Οι γυναίκες κάτω των 30 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε 2 χρόνια.
– Οι γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε 2 χρόνια. Μετά από τρία φυσιολογικά αποτελέσματα του τεστ Παπ στη σειρά, ένα γυναίκα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορεί να κάνει τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια εάν
– δεν έχει ιστορικό μέτριας ή σοβαρής δυσπλασίας
– δεν έχει μολυνθεί από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)
– το ανοσοποιητικό της σύστημα δεν έχει αποδυναμωθεί (για παράδειγμα, εάν έχει υποστεί
μεταμόσχευση οργάνου)
– δεν έχει εκτεθεί σε διαιθυλστιλβεστρόλη (DES) πριν από τη γέννηση
Πότε μπορώ να σταματήσω να κάνω τεστ Παπανικολάου;
Δεν είναι σαφές πότε μια γυναίκα μπορεί να σταματήσει να κάνει τεστ Παπανικολάου. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν ότι μια γυναίκα που είναι ηλικίας 65 ετών ή 70 ετών μπορεί να σταματήσει να κάνει τεστ Παπανικολάου μετά από τρία φυσιολογικά αποτελέσματα στη σειρά τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, εάν έχετε ορισμένες παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε τακτικά τεστ Παπανικολάου. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και το να έχετε κάνει πολλαπλούς συντρόφους ή προηγούμενο ιστορικό μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων τεστ Παπανικολάου.
Τι συμβαίνει εάν το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου είναι μη φυσιολογικό;
Το πιθανότερο είναι ότι θα υποβληθείτε σε πρόσθετες εξετάσεις μετά από ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπ. Αυτή η εξέταση μπορεί να είναι απλώς μια επανάληψη του τεστ Παπ σε 6 ή 12 μήνες, μια εξέταση για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή μια πιο λεπτομερής εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση (με ή χωρίς βιοψία). Εάν τα αποτελέσματα των επακόλουθων εξετάσεων υποδεικνύουν προκαρκινικές αλλαγές, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για την αφαίρεση των ανώμαλα κύτταρα.
Είναι πάντα ακριβές το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου;
Όπως συμβαίνει με κάθε εργαστηριακή εξέταση, τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου δεν είναι πάντα ακριβή. Μερικές φορές, τα αποτελέσματα δείχνουν μη φυσιολογικά κύτταρα όταν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά. Αυτό ονομάζεται “ψευδώς θετικό” αποτέλεσμα. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί επίσης να μην ανιχνεύσει μη φυσιολογικά κύτταρα όταν αυτά είναι παρόντα. Αυτό ονομάζεται “ψευδώς αρνητικό” αποτέλεσμα. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ψευδή αποτελέσματα:
– Το δείγμα μπορεί να περιέχει πολύ λίγα κύτταρα.
– Μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά μη φυσιολογικά κύτταρα για να μελετηθούν.
– Μια λοίμωξη ή το αίμα μπορεί να κρύβει μη φυσιολογικά κύτταρα.
– Οι πλύσεις ή τα κολπικά φάρμακα μπορεί να παρασύρουν ή να αραιώσουν τα μη φυσιολογικά κύτταρα.
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας προτείνει επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου για να ελέγξετε τα αποτελέσματα. Μια επαναληπτική εξέταση αυξάνει την πιθανότητα ότι τα μη φυσιολογικά κύτταρα, εάν υπάρχουν, να ανιχνευθούν.