Υπερηχογράφημα ανάπτυξης εμβρύου
1854
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1854,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Προκειμένου να καταγράψουμε ένα πλήρες ιστορικό της εγκυμοσύνης σας, χρειάζεται να φέρετε μαζί σας όλες τις εξετάσεις που έχετε κάνει κατά τη διάρκεια της κύησης. Μας ενδιαφέρουν κυρίως η αυχενική διαφάνεια με το PAPP-A τεστ και το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου (ΤΕΡ) και την πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ) (όπως την έχει υπολογίσει ο γυναικολόγος σας βάσει του υπερηχογραφήματος κατά το πρώτο τρίμηνο).

Σε περίπτωση που ο έλεγχος είναι επεμβατικός, θα πρέπει, επιπλέον, να μας ενημερώσετε για την ομάδα αίματός σας και για το αν λαμβάνετε κάποια αντιπηκτική αγωγή (ασπιρίνη, ηπαρίνη κτλ).

American Heroes II

Στον υπερηχογραφικό έλεγχο του πρώτου τριμήνου (αυχενική διαφάνεια) βοηθάει εάν η ουροδόχος κύστη σας είναι γεμάτη. Το έμβρυο σε αυτή την ηλικία κύησης είναι ακόμη μικρό (45-84mm) και με τον τρόπο αυτό έχουμε καλύτερη ορατότητα. Ως προς το αιματολογικό κομμάτι της εξέτασης (PAPP-A τεστ), μπορείτε να έχετε φάει κανονικά, καθώς αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το αποτέλεσμα.

saob_7-00859775-10

Στον υπέρηχο Β’ επιπέδου (μεγάλο υπέρηχο) δεν γίνεται αιματολογική εξέταση, ούτε χρειάζεται γεμάτη ουροδόχος κύστη. Βοηθάει, βέβαια, εάν η μητέρα έχει φάει γλυκό (π.χ. σοκολάτα, καραμέλες με αρκετή ζάχαρη ή Milko ) 15-20 λεπτά πριν το υπερηχογράφημα.Για το υπερηχογράφημα του τρίτου τριμήνου (υπερηχογράφημα ανάπτυξης-Doppler) αρκεί να έχετε λίγα ούρα στην κύστη σας.

dreamstime_l_39223320 (1)

Όλα τα υπερηχογραφήματα γίνοται διακοιλιακά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί και διακολπικός έλεγχος ειδικά στο υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης και στην αυχενική διαφάνεια.
Γονείς, παιδιά και φίλοι σας είναι ευπρόσδεκτοι στο ιατρείο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε πως σε μια τέτοια εξέταση υπάρχει πιθανότητα τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα και, αντί για χαρά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μία άσχημη κατάσταση.

amniocentesis.jpg

Στις αμνιοπαρακεντήσεις και στις λήψεις τροφοβλαστικού ιστού δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, εκτός εάν το rhesus σας είναι αρνητικό ή λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή. Όταν το rhesus είναι αρνητικό, στο τέλος της επέμβασης χορηγείται ενέσιμη ανοσοσφαιρίνη (Rhophylac ) για την προστασία του εμβρύου από το αίμα της μητέρας. Την ενέσιμη ανοσοσφαιρίνη την προμηθεύεστε εσείς από φαρμακείο. Εάν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή, πρέπει να την σταματήσετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν την επέμβαση και την ασπιρίμη 5 μέρες πριν την επέμβαση . Τέλος, μπορείτε άνετα να έχετε γευματίσει νωρίτερα.

howtomaternity-800xx2122-1194-0-0

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Με την είσοδο σας στο ιατρείο θα σας δοθεί ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο και πρέπει να συμπληρώσετε. Με αυτόν τον τρόπο συλλέγουμε πληροφορίες για εσάς και την εγκυμοσύνη σας.

Αν κάποια ερώτηση δεν σας είναι κατανοητή, η γραμματεία πρόθυμα θα σας βοηθήσει. Αν πάλι, δεν επιθυμείτε να απαντήσετε σε κάποια από τις ερωτήσεις, μπορείτε απλά να την προσπεράσετε. Στη συνέχεια, θα σας δοθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το όποιο θα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την εξέταση που πρόκειται να κάνετε, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της. Ο γιατρός θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας λίγο πριν ξεκινήσει η εξέταση. Το κάθε υπερηχογράφημα διαρκεί περίπου 45 λεπτά , ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες (θέση του εμβρύου, πιθανότητα ύπαρξης προβλήματος, πάχος κοιλιακού τοιχώματος της μητέρας). Μπορεί να χρειαστεί λιγότερος ή και περισσότερος χρόνος, γι’ αυτό ζητούμε την κατανόησή σας σε περίπτωση αναμονής.

ultrasound-performed-on-pregnant-woman-close-up

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Πριν την εξέταση, ο γιατρός συλλέγει πληροφορίες για την υγεία σας, για προηγούμενες κυήσεις αλλά και για την πορεία της παρούσας κύησης. Επίσης, σας εξηγήσει τον σκοπό του εκάστοτε υπερηχογραφήματος και τους περιορισμούς του. Ο γιατρός σάς εξηγεί τι ακριβώς βλέπουμε-ελέγχουμε σε κάθε στάδιο της εξέτασης. Οποιαδήποτε απορία και αν προκύψει, μη διστάσετε να ρωτήσετε. Κατά τον υπέρηχο, ο γιατρός προσπαθεί να απεικονίσει διάφορα τμήματα / όργανα του μωρού σας, ώστε να ελέγξει κατάλληλα την δομή του. Σε κάποιες περιπτώσεις η θέση του εμβρύου δεν μας επιτρέπει να πάρουμε τις κατάλληλες λήψεις. Τότε προσπαθούμε να αλλάξουμε θέση στην μητέρα ώστε να αλλάξει την θέση του και το έμβρυο. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια μικρή βόλτα (15-20 λεπτά), ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

hdlive_baby2_still

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ 3D/4D

Πολλές μέλλουσες μαμάδες πιστεύουν πως όλο το υπερηχογράφημα Β’ επίπεδου (μεγάλος υπέρηχος) γίνεται σε μορφή 3D. Πρέπει να γνωρίζετε πως αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί, αφού για να ελεγχθεί ανατομικά ένα έμβρυο πρέπει να έχουμε δισδιάστατες εικόνες.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση παρουσιάζει μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός εμβρύου και όχι αυτά που πρέπει να ελέγξουμε (π.χ. οστά, εγκέφαλο, νεφρούς κλπ). Ο γιατρός θα προσπαθήσει να σας δείξει τρισδιάστατες (3D) φωτογραφίες του μωρού σας, ή και τετραδιάστατο βίντεο (4D), ωστόσο πρέπει να κατανοήσετε ότι αυτές οι εικόνες, εκτός του οτι δεν είναι υποχρεωτικές για να ελεγχθεί ανατομικά το έμβρυο, δεν είναι εφικτές αν το έμβρυο δεν έχει την κατάλληλη θέση. Επίσης, μεγάλο σωματικό βάρος της μητέρας μπορεί να μειώσει την ευαισθησία του υπερηχογραφήματος.

analysis-software-medical-ultrasound-imaging-emr-70717-8086932

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αφού ολοκληρωθεί το υπερηχογράφημα, ο γιατρός θα σας ενημερώσει για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Σε περίπτωση που ανιχνευτεί κάποιο πρόβλημα ή κάτι ύποπτο στο έμβρυο, θα σας δοθούν όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα και τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους

Τέλος, παίρνετε ένα φάκελο που περιλαμβάνει αναφορά και φωτογραφίες του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο έμβρυο (φωτογραφίες ανατομίας και 3D) καθώς, επίσης, και όλη την εξέταση σε DVD, ώστε να μπορείτε να το δείτε όσες φορές θέλετε μέχρι να έρθει στον κόσμο το μωρό σας! Τα υπερηχογραφήματα αυτά, πέρα από μεγάλη ιατρική σημασία, έχουν και μεγάλη συναισθηματική αξία για τις μαμάδες. Γίνονται μόνο μία φορά στην εγκυμοσύνη και γι’ αυτό φροντίζουμε να σας παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, προκειμένου να μην υπάρχουν απορίες στο τέλος κάθε εξέτασης και να είστε ικανοποιημένες και χαρούμενες.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Επικοινωνία

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Τηλ.: 2107717705

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

25ης Μαρτίου 11
Κεντρική Πλατεία
Νέα Σμύρνη

Τηλ.: 2109343538

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.