Υστεροσκοπική αφαίρεση διαφράγματος
1769
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1769,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΑΣ

Οι συγγενείς δυσπλασίες μήτρας αποτελούν διαταραχές στην ομαλή ανάπτυξη της μήτρας, οι οποίες εμφανίζονται εκ γενετής. Οι συγγενείς δυσπλασίες αφορούν την ανατομία της μήτρας και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα της και τη γονιμότητα της γυναίκας.

 

Τα είδη των συγγενών δυσπλασιών μήτρας είναι:

  • Τοξοειδής μήτρα

Είναι το συνηθέστερο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η ανατομία της μήτρας μοιάζει φυσιολογική, αλλά παρουσιάζει μια οδόντωση στην εσωτερική κοιλότητα.

  • Διάφραγμα μήτρας

Είναι ένα συνηθισμένο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η κοιλότητα μήτρας χωρίζεται πλήρως ή μερικώς από ένα μυϊκό ή ινώδη τοίχο, ο οποίος μπορεί είτε να βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό της μήτρας, είτε να επεκτείνεται προς τον τράχηλο της μήτρας.

  • Αγενεσία

Είναι ένα σπάνιο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η μήτρα είτε δεν υπάρχει, είτε είναι πολύ μικρή σε μέγεθος, ενώ ο κόλπος είτε δεν έχει σχηματιστεί σωστά, είτε είναι μικρός σε ύψος.

  • Δίδελφυς Μήτρα

Είναι ένα σπάνιο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η μήτρα έχει δύο εσωτερικές κοιλότητες, κάθε μια από τις οποίες μπορεί να φέρει ξεχωριστό κόλπο και τράχηλο.

  • Μονόκερος Μήτρα

Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η μήτρα έχει αναπτυχθεί κατά το ήμισυ και φέρει μόνο μία σάλπιγγα, ενώ μπορεί να φέρει μία ή δύο ωοθήκες.

  • Δίκερος Μήτρα

Είναι ένα σπάνιο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η μήτρα εξωτερικά είναι οδοντωτή και εσωτερικά περιέχει δύο κοιλότητες.

Τα διαφράγματα της μήτρας αποτελούν τη συχνότερη συγγενή ανωμαλία διαπλάσεως της μήτρας. Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας δεν αποτελούν σίγουρο και αποκλειστικό παράγοντα υπογονιμότητας, πιθανόν όμως να επηρεάζουν την εξέλιξη της κύησης.

Στο παρελθόν, η χειρουργική αντιμετώπισή τους περιελάμβανε λαπαροτομία, διατομή της μήτρας και του διαφράγματος και συρραφή της μήτρας με τις τεχνικές Strassmann και Jones κ.λπ.

Ωστόσο, στην περίπτωση του διαφράγματος μήτρας, πραγματοποιείται θεραπεία μέσω υστεροσκόπησης. Κατά την υστεροσκόπηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο απλές τεχνικές, για την αφαίρεση του διαφράγματος μήτρας:

  1. Τεχνική υστεροσκοπικού ψαλιδιού
  2. Τεχνική αγκύλης διαθερμίας

Η διαδικασία της θεραπείας του διαφράγματος μήτρας μέσω υστεροσκόπησης δε διαφέρει σημαντικά από αυτή της διαγνωστικής υστεροσκόπησης, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτεί τη χρήση γενικής αναισθησίας.

Η δημιουργία ενιαίας φυσιολογικής κοιλότητας μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι εντυπωσιακή και η επιθηλιοποίησή της εξαιρετική. Ο μετεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει υστεροσαλπιγγογραφία και υστεροσκόπηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δικέρωτος μήτρας που επηρεάζεται η εξέλιξη της κύησης μπορεί να αποφασισθεί η πλαστική της μήτρας με τις τεχνικές κατά Strassmann-Jones που γίνονται με λαπαροτομία. Εναλλακτική λύση για τις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποτελέσει η περιορισμένη υστεροσκοπική διατομή του σημείου της ένωσης των δύο κεράτων, με σκοπό την περιορισμένη διεύρυνση της κοιλότητας. Η διατομή γίνεται με ταυτόχρονη λαπαροσκοπική καθοδήγηση και τα αποτελέσματα ελέγχονται μετά τρίμηνο με υστεροσαλπιγγογραφία και υστεροσκόπηση.

 

Η συμβουλευτική  του ιατρού

Ο δρ Μιχαηλ Ρώυας υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της υστεροσκόπησης ως θεραπεία για τη λύση των συμφύσεων ενδομήτριου και την αφαίρεση του διαφράγματος μήτρας με ασφαλή, άμεσο και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της υγείας και της γονιμότητας των ασθενών.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Επικοινωνία

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Τηλ.: 2107717705

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

25ης Μαρτίου 11
Κεντρική Πλατεία
Νέα Σμύρνη

Τηλ.: 2109343538

Κιν.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.