Υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
926
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-926,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος του σώματος, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες και τις φλέβες. Εν μέρει η αρτηριακή πίεση δημιουργείται από το σταθερό χτύπο της καρδιάς. Κάθε φορά που η καρδιά διαστέλλεται ή συστέλλεται, διοχετεύει με αίμα τις αρτηρίες. Οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα στα όργανα του σώματος, ενώ οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά.

Οι μικρές αρτηρίες, που ονομάζονται αρτηρίδια, επηρεάζουν επίσης την αρτηριακή πίεση. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία καλύπτονται από ένα στρώμα μυών. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική, το συγκεκριμένο στρώμα μυών παραμένει χαλαρό και τα αρτηρίδια είναι διεσταλμένα (ανοιχτά), έτσι ώστε να διευκολύνεται η ροή του αίματος μέσα από αυτά. Ωστόσο, εάν σταλεί ένα σήμα για να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, το μυϊκό στρώμα σφίγγει και τα αρτηρίδια στενεύουν, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ροή του αίματος και συνεπώς να αυξάνεται η πίεση στις αρτηρίες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση.

 

Πώς μπορεί η υψηλή αρτηριακή πίεση να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;

Όταν μία γυναίκα έχει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η ροή του αίματος προς τον πλακούντα. Το αποτέλεσμα είναι το έμβρυο να λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο και θρεπτικά από ό,τι χρειάζεται. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Τι είναι η χρόνια αρτηριακή πίεση;

Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση υπάρχει για αρκετό χρονικό διάστημα πριν από μία εγκυμοσύνη, είναι γνωστή ως χρόνια, ή απλώς ως υπέρταση. Αυτή η κατάσταση παραμένει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά την γέννηση του μωρού. Είναι σημαντικό η χρόνια υπέρταση να ελέγχεται, διότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

 

Πώς η χρόνια αρτηριακή πίεση μπορεί να ελεγχθεί στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η χρόνια υπέρταση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης, ο γιατρός σας θα αποφασίσει για το εάν είναι ασφαλής η συνέχιση της λήψηςς της στην εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες με χρόνια αρτηριακή πίεση μπορούν να διακόψουν την αγωγή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή η αρτηριακή τους πίεση γίνεται φυσιολογική. Άλλες γυναίκες χρειάζεται να συνεχίσουν την φαρμακευτική τους αγωγή στην εγκυμοσύνη. Σε μερικές περιπτώσεις, μία γυναίκα πιθανώς να πρέπει να αλλάξει αγωγή, ώστε να εξακολουθεί να διατηρεί την πίεσή της σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά παράλληλα να έχει μια ασφαλή εγκυμοσύνη.

 

Έχω χρόνια αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορώ να ακολουθήσω πριν την εγκυμοσύνη προκειμένου να έχω μια πιο ασφαλή εγκυμοσύνη στο μέλλον;

Τα ακόλουθα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να έχετε μια πιο ασφαλή εγκυμοσύνη:

  • Χάστε κιλά μέσω σωστής διατροφής και άθλησης.
  • Να λαμβάνετε την θεραπευτική σας αγωγή για την υπέρταση όπως σας έχει συνταγογραφηθεί.
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας για την ασφάλεια της αγωγής σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Τι είναι η υπέρταση κύησης;

Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση παρατηρείται για πρώτη φορά στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, χαρακτηρίζεται ως υπέρταση κύησης. Αυτός ο τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης εξαφανίζεται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Ενδέχεται να χρειάζεται να επισκέπτεστε τον γιατρό σας πιο συχνά, ώστε να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση. Όταν η υπέρταση κύησης εμφανίζεται ταυτόχρονα με άλλα ευρήματα, το φαινόμενο αυτό ονομάζεται προεκλαμψία.

 

Τι είναι η προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που επηρεάζει όλα τα όργανα του σώματος. Παραδείγματος χάρη, η προεκλαμψία προκαλεί στρες στους νεφρούς, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα της γυναίκας. Άλλα σημάδια προεκλαμψίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους
  • Προβλήματα όρασης
  • Ταχεία αύξηση βάρους
  • Οίδημα (πρήξιμο) στα χέρια και το πρόσωπο

 

Τι προκαλεί την προεκλαμψία;

Δεν είναι γνωστό γιατί μερικές γυναίκες εμφανίζουν προεκλαμψία. Παρόλα αυτά, μερικές γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης από άλλες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης προεκλαμψίας είναι αυξημένος σε γυναίκες που:

  • Είναι έγκυες στο πρώτο τους παιδί
  • Είχαν προεκλαμψία σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • Έχουν ιστορικό χρόνιας υπέρτασης
  • Είναι 35 χρονών ή μεγαλύτερες
  • Κυοφορούν περισσότερα από ένα έμβρυα
  • Έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτη ή νεφρική νόσο
  • Είναι παχύσαρκες
  • Είναι Αφροαμερικανές
  • Πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος ή οι ασθένειες του αίματος

 

Τι συμβαίνει εάν μία γυναίκα έχει προεκλαμψία;

Μια γυναίκα με προεκλαμψία μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί έτσι ώστε εκείνη και το μωρό της να βρίσκονται υπό έλεγχο. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει πρόωρος τοκετός. Όταν η προεκλαμψία είναι σοβαρή, τα όργανα της γυναίκας μπορεί να παρουσιάσουν βλάβη, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος, του εγκεφάλου, της καρδιάς και των ματιών. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν επιληπτικές κρίσεις. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εκλαμψία.

 

Πώς θεραπεύεται η προεκλαμψία;

Εάν η προεκλαμψία εξελιχθεί, η μόνη πραγματική θεραπεία είναι ο τοκετός. Η απόφαση να γεννηθεί το παιδί εξαρτάται από τους κινδύνους που διατρέχουν τόσο η γυναίκα, όσο και το παιδί. Ο τοκετός μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσικά ή μπορεί να προκληθεί (να επέλθει). Μερικές φορές χρειάζεται καισαρική τομή, ανάλογα με την κατάσταση υγείας της γυναίκας και του μωρού. Προτού αποφασίσετε να γεννήσετε πρόωρα, ο γυναικολόγος – μαιευτήρας σας μπορεί να περιμένει να δει εάν η κατάστασή σας βελτιωθεί. Κατά τη διάρκεια του τοκετού πιθανώς να σας χορηγεί φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αποφευχθούν οι κρίσεις επιληψίας ή να μειωθεί η αρτηριακή σας πίεση.

 

Γλωσσάριο

Τοκετός με καισαρική τομή: Γέννηση μωρού και αποβολή πλακούντα μέσω τομής που γίνεται στην κοιλιά και τη μήτρα μίας γυναίκας.

Εκλαμψία: Επιληπτικές κρίσεις που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη και συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πλακούντας: Ιστός που παρέχει τροφή προς και απομακρύνει τα απόβλητα από το έμβρυο.

Προεκλαμψία: Κατάσταση εγκυμοσύνης κατά την οποία υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνες εντοπίζονται στα ούρα.