Τι είναι ο διαβήτης της κύησης;
Ο διαβήτης της κύησης είναι ο σακχαρώδης διαβήτης που αναπτύσσεται στις γυναίκες για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό μερικές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με διαβήτη κύησης, στην πραγματικότητα να είχαν ήπιο διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη, ο οποίος όμως δεν είχε διαγνωστεί.
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης (επίσης ονομάζεται “διαβήτης”) είναι μια κατάσταση που προκαλεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη είναι ένα σάκχαρο που αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ υψηλά μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας.
Τι προκαλεί τον διαβήτη της κύησης;
Ο διαβήτης της κύησης προκαλείται από μια αλλαγή στον τρόπο που το σώμα της γυναίκας ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, η οποία μεταφέρει την γλυκόζη από το αίμα προς τα κύτταρα του σώματος, όπου μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα κύτταρα μιας γυναίκας γίνονται φυσιολογικά ελαφρώς πιο ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Η αλλαγή αυτή έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα της μητέρας, έτσι ώστε περισσότερα θρεπτικά συστατικά να είναι διαθέσιμα στο μωρό. Το σώμα της μητέρας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να κρατήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα φυσιολογικά. Σε ένα μικρό αριθμό γυναικών, ακόμα και αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους σε φυσιολογικό εύρος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν διαβήτη κύησης.
Αν αναπτύξω διαβήτη κύησης, θα έχω πάντα σακχαρώδη διαβήτη;
Για τις περισσότερες γυναίκες, ο διαβήτης της κύησης εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Ωστόσο, παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. Για τις γυναίκες που είχαν ήπιο διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη, η ασθένεια αυτή αποτελεί μια δια βίου κατάσταση.
Ποιος είναι σε κίνδυνο διαβήτη της κύησης;
Ο διαβήτης της κύησης είναι πιο πιθανό να συμβεί σε γυναίκες που:
Πώς μπορεί ο διαβήτης της κύησης να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;
Ο διαβήτης της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης ενός πολύ μεγάλου μωρού (μια κατάσταση που ονομάζεται μακροσωμία), καθώς και την πιθανότητα τοκετού με καισαρική τομή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία είναι επίσης πιο συχνές σε γυναίκες με διαβήτη κύησης.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη της κύησης;
Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη της κύησης μπορεί να έχουν προβλήματα με την αναπνοή, χαμηλά επίπεδα γλυκόζης και ίκτερο. Με την κατάλληλη προγεννητική φροντίδα και προσεκτικό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, ο κίνδυνος αυτών των προβλημάτων ελαττώνεται.
Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του διαβήτη κύησης τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά;
Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στο μέλλον, όπως και τα παιδιά τους. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης θα πρέπει να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο του σακχάρου μετά την εγκυμοσύνη. Τα παιδιά τους, επίσης, θα πρέπει να παρακολουθούνται για τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Αν έχω διαβήτη κύησης, πώς μπορώ να το ελέγξω;
Εάν έχετε διαβήτη κύησης, θα πρέπει να κρατήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό μπορεί να απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση του επιπέδου της γλυκόζης σας, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και μερικές φορές, λήψη φαρμάκων.
Αν έχω διαβήτη κύησης, θα πρέπει να πάρω φάρμακα;
Ο διαβήτης κύησης μπορεί συχνά να ελεγχθεί με δίαιτα και άσκηση. Εάν η διατροφή και η άσκηση δεν είναι αποτελεσματικές, μπορεί να χρειαστεί η λήψη φαρμάκων από το στόμα. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκαία η χρήση ενέσεων ινσουλίνης.
Θα επηρεάσει ο διαβήτης κύησης τον τοκετό;
Οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης είναι σε θέση να έχουν μια φυσιολογική γέννα, αλλά είναι πιο πιθανό να γεννήσουν με καισαρική τομή συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνει πρόκληση τοκετού νωρίτερα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού, εάν η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα δεν είναι ικανοποιητική.
Αν είχα διαβήτη κύησης, είναι κάτι που πρέπει να κάνω μετά την εγκυμοσύνη μου;
Πρέπει να κάνετε μια καμπύλη σακχάρου 6-12 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν μετά τον τοκετό το αποτέλεσμα της καμπύλης είναι φυσιολογικό, θα πρέπει να ελέγχεστε για διαβήτη κάθε 3 χρόνια. Το παιδί σας θα πρέπει επίσης να ελέγχεται καθ’ όλη την παιδική του ηλικία για διάφορους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία.
Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα.
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A
T.K. 11526, Αθήνα
Τηλ.: 2107717705
Κιν.: 6955199198
e-mail: mrotas@gmail.com
ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
25ης Μαρτίου 11
Κεντρική Πλατεία
Νέα Σμύρνη
Τηλ.: 2109343538
Κιν.: 6955199198
e-mail: mrotas@gmail.com