HIV και εγκυμοσύνη
808
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-808,bridge-core-1.0.7,translatepress-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

HIV και εγκυμοσύνη

HIV και εγκυμοσύνη
– Τι είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV);
– Πώς κολλάτε τον HIV;
– Πώς κολλάτε AIDS;
– Πόσο καιρό χρειάζεται ο HIV για να εξελιχθεί σε AIDS;
– Μπορεί να αντιμετωπιστεί ο HIV;
– Εάν έχω μολυνθεί με τον ιό HIV και είμαι έγκυος, μπορώ να μεταδώσω τον HIV στο μωρό μου;
– Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο να μεταδώσω τον HIV στο μωρό μου;
– Γιατί συνιστάται θεραπεία για τον HIV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
– Υπάρχουν παρενέργειες από τα φάρμακα για τον HIV;
– Ποιο είναι το ιικό μου φορτίο;
– Γιατί είναι σημαντικό να παρακολουθείται το ιικό μου φορτίο και ο αριθμός των κυττάρων CD4;
– Πρέπει να εξακολουθώ να χρησιμοποιώ προφυλακτικά κατά τη διάρκεια του σεξ, παρόλο που είμαι έγκυος;
– Υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι για μένα εάν είμαι θετική στον HIV και κάνω καισαρική τομή;
– Αφού γεννήσω, πώς θα ξέρω αν το μωρό μου έχει μολυνθεί από τον ιό HIV;

 

Τι είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV);
Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι ο ιός που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

 

Πώς κολλάτε τον ιό HIV;
Ο HIV εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω σωματικών υγρών, όπως το αίμα ή το σπέρμα. Μόλις εισέλθει στο αίμα, ο ιός εισβάλλει και σκοτώνει τα κύτταρα CD4. Τα κύτταρα CD4 είναι βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν αυτά τα κύτταρα καταστρέφονται, ο οργανισμός είναι λιγότερο ικανός να καταπολεμήσει ασθένεια.

 

Πώς παθαίνετε AIDS;
Το AIDS εμφανίζεται όταν ο αριθμός των κυττάρων CD4 μειώνεται κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο και το άτομο νοσεί από ασθένειες που το ανοσοποιητικό σύστημα κανονικά θα καταπολεμούσε. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν πνευμονία, ορισμένους τύπους καρκίνου και επιβλαβείς λοιμώξεις.

 

Πόσο καιρό χρειάζεται ο HIV για να εξελιχθεί σε AIDS;
Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια πριν η λοίμωξη από τον HIV μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS. Εάν μια γυναίκα δεν υποβληθεί σε εξετάσεις, μπορεί να μην το μάθει ποτέ
ότι έχει μολυνθεί με τον ιό HIV μέχρι να αρρωστήσει.

 

Μπορεί να αντιμετωπιστεί ο HIV;
Η λοίμωξη HIV μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν θεραπεύεται. Η λήψη φαρμάκων κατά του HIV μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με λοίμωξη HIV να παραμείνουν υγιείς για μεγάλο χρονικό διάστημα χρόνο και μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HIV.

 

 

Εάν έχω μολυνθεί με τον ιό HIV και είμαι έγκυος, μπορώ να μεταδώσω τον ιό HIV στο μωρό μου;
Είναι δυνατόν να μεταδώσετε τον HIV στο μωρό σας με τους ακόλουθους τρόπους:
– Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο HIV μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα και να μολύνει το μωρό.
– Κατά τη διάρκεια του τοκετού και του τοκετού, το μωρό μπορεί να εκτεθεί στον ιό στο αίμα και σε άλλα υγρά της μητέρας. Όταν μια γυναίκα μπαίνει στον τοκετό, ο αμνιακός σάκος σπάει (τα νερά της σπάνε). Μόλις συμβεί αυτό, ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV στο μωρό αυξάνεται. Τα περισσότερα μωρά που προσβάλλονται από τον ιό HIV από τις μητέρες τους μολύνονται γύρω στον τοκετό.
– Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό στο μωρό.

 

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV στο μωρό μου;
Εσείς και ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα συζητήσετε τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV στο μωρό σας. Αυτά είναι
περιλαμβάνουν τα εξής:
– Πάρτε έναν συνδυασμό φαρμάκων κατά του HIV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί.
– Γεννήστε το μωρό σας με καισαρική τομή, εάν οι εργαστηριακές εξετάσεις δείξουν ότι τα επίπεδα του HIV σας είναι υψηλά.
– Πάρτε φάρμακα κατά του HIV κατά τη διάρκεια του τοκετού και του τοκετού, ανάλογα με τις ανάγκες.
– Δώστε φάρμακα κατά του HIV στο μωρό σας μετά τη γέννηση.
– Μην θηλάζετε.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, το 99% των γυναικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV δεν θα μεταδώσουν τον ιό HIV στα μωρά τους.

 

Γιατί συνιστάται η θεραπεία του HIV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει δύο στόχους: 1) να προστατεύσει τη δική σας υγεία και 2) να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV στο μωρό σας.
Πολλοί συνδυασμοί φαρμάκων χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της λοίμωξης HIV. Αυτό ονομάζεται “φαρμακευτική αγωγή”. Τα φάρμακα κατά του HIV μειώνουν την ποσότητα του HIV στο σώμα.

 

Υπάρχουν παρενέργειες των φαρμάκων κατά του HIV;
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης HIV μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Οι συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Λιγότερο συχνές παρενέργειες είναι η αναιμία, η ηπατική βλάβη και τα οστικά προβλήματα, όπως η οστεοπόρωση. Ενώ το ασυνήθιστο, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HIV μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, η μη λήψη φαρμάκων αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στο μωρό σας.

 

Ποιο είναι το ιικό μου φορτίο;
Το ιικό σας φορτίο είναι η ποσότητα του ιού HIV που έχετε στο σώμα σας.

 

Γιατί είναι σημαντικό να παρακολουθείται το ιικό μου φορτίο και ο αριθμός των κυττάρων CD4;
Τόσο ένα υψηλό ιικό φορτίο όσο και ένας χαμηλός αριθμός κυττάρων CD4 σημαίνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του HIV στο μωρό σας και μεγαλύτερη
κίνδυνος να νοσήσετε εσείς. Ωστόσο, ακόμη και αν έχετε χαμηλό ιικό φορτίο, εξακολουθεί να είναι πιθανό να μεταδώσετε τον HIV στο μωρό.

 

Πρέπει να εξακολουθώ να χρησιμοποιώ προφυλακτικά κατά τη διάρκεια του σεξ, παρόλο που είμαι έγκυος;
Εάν ο σύντροφός σας είναι επίσης μολυσμένος με HIV, τα προφυλακτικά βοηθούν στην προστασία εσάς και του συντρόφου σας από άλλες λοιμώξεις. Εάν ο σύντροφός σας είναι
δεν έχει μολυνθεί από τον HIV, εκτός από τη χρήση προφυλακτικών, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να λάβουν οι σύντροφοι που μπορεί να μειώσουν τη κίνδυνο να μολυνθούν.

 

Υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι για μένα εάν είμαι θετική στον HIV και κάνω καισαρική τομή;
Η καισαρική τομή μπορεί να ενέχει επιπλέον κινδύνους εάν είστε θετική στον HIV. Οι γυναίκες με χαμηλό αριθμό κυττάρων CD4 έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η τομή μπορεί να επουλωθεί πιο αργά. Φάρμακα για την πρόληψ.