Φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός
– Τι είναι ο φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός;
– Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιτυχία ή την αποτυχία των μεθόδων φυσικού οικογενειακού προγραμματισμού;
– Πόσο αποτελεσματικός είναι στην πρόληψη της εγκυμοσύνης;
– Πότε είναι πιθανό να συμβεί ωορρηξία;
– Ποιοι είναι οι τύποι του φυσικού οικογενειακού προγραμματισμού;
– Τι είναι η μέθοδος της βασικής θερμοκρασίας σώματος;
– Ποια είναι η μέθοδος ωορρηξίας/τραχηλικής βλέννας;
– Ποια είναι η συμπτωματική μέθοδος;
– Ποια είναι η ημερολογιακή μέθοδος
– Τι είναι η γαλακτική αμηνόρροια;
– Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γαλακτική αμηνόρροια ως μέθοδος αντισύλληψης;
– Πόσο καιρό είναι αποτελεσματική η γαλακτική αμηνόρροια;
Τι είναι ο φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός;
Ο φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός είναι μια μορφή ελέγχου των γεννήσεων που βασίζεται στο χρόνο του σεξ κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Είναι δεν είναι μια ενιαία μέθοδος αλλά μια ποικιλία μεθόδων.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιτυχία ή την αποτυχία των μεθόδων φυσικού οικογενειακού προγραμματισμού;
Η επιτυχία ή η αποτυχία οποιασδήποτε από αυτές τις μεθόδους εξαρτάται από την ικανότητά σας να
– να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι η ωορρηξία (η απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη της γυναίκας) πρόκειται να συμβεί
– να μην κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου ή να χρησιμοποιείτε άλλη μέθοδο, όπως τα προφυλακτικά, κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου.
Πόσο αποτελεσματική είναι η πρόληψη της εγκυμοσύνης;
Ο φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο οι περισσότερες άλλες μέθοδοι αντισύλληψης. Μία στις τέσσερις γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο μένει έγκυος. Η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για τις ακόλουθες γυναίκες:
– Γυναίκες που δεν πρέπει να μείνουν έγκυες για ιατρικούς λόγους
– Γυναίκες με ακανόνιστη έμμηνο ρύση που μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβουν πότε είναι γόνιμες
– Γυναίκες με ανώμαλη αιμορραγία, κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα (αυτά καθιστούν τη μέθοδο της τραχηλικής βλέννας αναξιόπιστη)
– Γυναίκες που χρησιμοποιούν ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά, φάρμακα για τον θυρεοειδή και αντιισταμινικά) τα οποία μπορεί να αλλάξουν τη φύση των κολπικών εκκρίσεων, καθιστώντας αδύνατη την ανάγνωση των σημείων βλέννας
– Γυναίκες με ορισμένα προβλήματα άσχετα με τη γονιμότητα (για παράδειγμα, πυρετός) που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη βασική θερμοκρασία του σώματος
Πότε είναι πιθανό να συμβεί η ωορρηξία;
Για τις περισσότερες γυναίκες, ένα ωάριο απελευθερώνεται σχεδόν 2 εβδομάδες πριν από την επόμενη αναμενόμενη έμμηνο ρύση. Το ωάριο παραμένει ικανό να να γονιμοποιηθεί για περίπου 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο σώμα μιας γυναίκας για 3 ή περισσότερες ημέρες.
Ποιοι είναι οι τύποι φυσικού οικογενειακού προγραμματισμού;
Υπάρχουν πέντε μέθοδοι φυσικού οικογενειακού προγραμματισμού:
1. Μέθοδος βασικής θερμοκρασίας σώματος
2. Μέθοδος ωορρηξίας/τραχηλικής βλέννας
3. Συμπτωματική μέθοδος
4. Μέθοδος ημερολογίου
5. Γαλακτική αμηνόρροια
Ποια είναι η μέθοδος της βασικής θερμοκρασίας του σώματος;
Η μέθοδος της θερμοκρασίας του φυσικού οικογενειακού προγραμματισμού βασίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν μια μικρή αύξηση της φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος αμέσως μετά την ωορρηξία. Μια γυναίκα που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο μετρά τη θερμοκρασία της κάθε πρωί πριν να σηκωθεί από το κρεβάτι. Στη συνέχεια την καταγράφει σε ένα γράφημα. Με τον τρόπο αυτό, είναι σε θέση να ανιχνεύσει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που σηματοδοτεί την ωορρηξία. Για να λειτουργήσει αυτή η μέθοδος, η γυναίκα πρέπει να μετρά τη θερμοκρασία της κάθε μέρα. Θερμοκρασία μπορεί να επηρεαστεί από τον πυρετό, τον ανήσυχο ύπνο ή τα διαφορετικά ωράρια εργασίας. Ένα ζευγάρι που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο δεν χρειάζεται σεξουαλική επαφή από το τέλος της περιόδου μέχρι 3 ημέρες μετά την αύξηση της θερμοκρασίας.
Τι είναι η μέθοδος ωορρηξίας/τραχηλικής βλέννας;
Η μέθοδος της ωορρηξίας περιλαμβάνει αλλαγές στο πόση βλέννα παράγεται από τον τράχηλο της μήτρας και πώς την αισθάνεται. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω από τη στιγμή της ωορρηξίας. Για να γίνει αυτό, μια γυναίκα ελέγχει τακτικά για βλέννα στο άνοιγμα του κόλπου και αναζητά τέτοιες αλλαγές. Για τις περισσότερες γυναίκες ο κόλπος είναι στεγνός για ένα διάστημα αμέσως μετά την έμμηνο ρύση. Στη συνέχεια εμφανίζεται μια κολλώδης βλέννα. Λίγο πριν την ωορρηξία η βλέννα γίνεται υγρή και γλιστερή. Η τελευταία ημέρα της υγρασίας, που ονομάζεται ημέρα “αιχμής”, συχνά συμβαίνει ταυτόχρονα με την ωορρηξία. Αμέσως μετά την ημέρα κορύφωσης, η βλέννα γίνεται και πάλι παχύρρευστη ή μπορεί και να εξαφανιστεί και το αίσθημα ξηρότητας έρχεται επιστρέφει. Η ασφαλής περίοδος είναι οι 10 ή 11 ημέρες στο τέλος του κύκλου και οι ξηρές ημέρες, αν υπάρχουν, που εμφανίζονται αμέσως μετά την έμμηνο ρύση. Η γόνιμη περίοδος (κατά τη διάρκεια της οποίας το ζευγάρι δεν πρέπει να κάνει σεξ) αρχίζει με τα πρώτα σημάδια βλέννας και συνεχίζεται μέχρι τις 4 ημέρες μετά την ημέρα κορύφωσης.
Τι είναι η συμπτωματική μέθοδος;
Η συμπτωματική μέθοδος συνδυάζει τη μέθοδο της θερμοκρασίας και της ωορρηξίας. Εκτός από τη μέτρηση της θερμοκρασίας της και τον έλεγχο των αλλαγών της βλέννας κάθε μέρα, η γυναίκα ελέγχει για άλλα σημάδια ωορρηξίας:
– Κοιλιακό άλγος ή κράμπες
– Κηλίδες
– Αλλαγές στη θέση και τη σταθερότητα του τραχήλου της μήτρας
Αυτή η μέθοδος απαιτεί να απέχετε από το σεξ από την ημέρα που θα παρατηρήσετε για πρώτη φορά σημάδια γονιμότητας (βλέννα ή υγρό αίσθημα) μέχρι την τρίτη ημέρα μετά την αύξηση της θερμοκρασίας ή την τέταρτη ημέρα μετά την ημέρα κορύφωσης της παραγωγής βλέννας.
Τι είναι η μέθοδος του ημερολογίου;
Η ημερολογιακή μέθοδος ονομάζεται επίσης μέθοδος του ρυθμού. Για να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος, μια γυναίκα καταγράφει κάθε ημέρα της εμμήνου ρύσεως της κύκλου για 6 μήνες.