Πολύ πρόωρος τοκετός
869
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-869,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Πολύ πρόωρος τοκετός

Τι είναι ο πολύ πρόωρος τοκετός;

Οι περισσότερες κυήσεις διαρκούν περίπου 40 εβδομάδες. Τα μωρά που γεννιούνται μεταξύ της 32ης και 37ης εβδομάδας της κύησης θεωρούνται πρόωρα. Ωστόσο, τα μωρά που γεννιούνται πριν από τις 32 εβδομάδες ονομάζονται «πολύ πρόωρα».

 

Τι χρειάζεται να λάβω υπόψη μου εάν κινδυνεύω να γεννήσω πολύ πρόωρα;

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο απόκτησης ενός πολύ πρόωρου μωρού, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανότητες που έχει το μωρό σας για να επιβιώσει. Η επιβίωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα ποσοστά επιβίωσης στο νοσοκομείο ενός μωρού με την ίδια ηλικία κύησης, φύλο και βάρος γέννησης με το δικό σας μωρό. Επιπλέον, χρειάζεται να γνωρίζετε πως τα πολύ πρόωρα παιδιά που καταφέρνουν να επιβιώσουν έχουν συχνά σοβαρά, μακροχρόνια προβλήματα. Είναι πιθανό τα μωρά να παρουσιάζουν νοητική ή αναπτυξιακή καθυστέρηση και να χρειάζονται ειδική ιατρική φροντίδα.

 

Ποια είναι μερικά από τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό;

Όσο νωρίτερα γεννιέται ένα μωρό, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει προβλήματα υγείας. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να αφορούν βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες αναπηρίες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας (RDS)
  • Εγκεφαλική αιμορραγία
  • Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα
  • Προβλήματα ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος
  • Προβλήματα επικοινωνίας και παραγωγής ήχων
  • Προβλήματα ακοής και όρασης
  • Εγκεφαλική παράλυση και άλλα νευρολογικά προβλήματα
  • Αναπτυξιακή καθυστέρηση

 

Υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την πρόληψη του πολύ πρόωρου τοκετού;

Οι φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να δοθούν σε γυναίκες που κινδυνεύουν από πρόωρο τοκετό, προκειμένου να βοηθήσουν την ωρίμανση των πνευμόνων του μωρού (κορτικοστεροειδή) ή να συντελέσουν στην επιμήκυνση της εγκυμοσύνης (τοκολυτικά ή προγεστερόνη). Εάν είστε μεταξύ 24 και 34 εβδομάδων και ο γιατρός σας υποπτευθεί πως ο τοκετός μπορεί να προκύψει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μπορεί να σας χορηγηθεί φάρμακο κορτικοστεροειδών. Αυτό το φάρμακο βοηθά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των πνευμόνων του μωρού σας και κάποιων άλλων οργάνων του. Τα φάρμακα που ονομάζονται τοκολυτικά μπορεί να δοθούν σε πολλές γυναίκες με συμπτώματα πρόωρου τοκετού. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τις συσπάσεις της μήτρας και μπορούν να αποτρέψουν τον τοκετό για 2-7 ημέρες. Τα τοκολυτικά μπορεί να σας δώσουν επιπλέον χρόνο για να λάβετε κορτικοστεροειδή για την ανάπτυξη των πνευμόνων ή να πάτε στο νοσοκομείο που προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδα για τα πρόωρα μωρά.

 

Μπορεί η γέννηση σε νοσοκομείο με μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών να βελτιώσει την πιθανότητα επιβίωσης των πρόωρων μωρών;

Τα πρόωρα βρέφη που γεννιούνται σε νοσοκομεία με υψηλού επιπέδου μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΘΝ) έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Οι υψηλού επιπέδου ΜΕΘΝ παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα σε βρέφη με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι μονάδες αυτές είναι καλύτερα εξοπλισμένες και διαθέτουν γιατρούς και νοσηλεύτριες με προηγμένη εκπαίδευση και εμπειρία στη φροντίδα πρόωρων βρεφών. Μια ομάδα νοσηλευτικού προσωπικού θα φροντίζει εσάς και το παιδί σας. Η ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει έναν νεογνολόγο, δηλαδή έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία προβλημάτων στα νεογνά.

 

Τι είναι η θεραπεία υποκατάστασης του επιφανειοδραστικού παράγοντα;

Ο επιφανειοδραστικός παράγοντας είναι μια ουσία που βοηθάει τους αεροφόρους σάκους να παραμείνουν φουσκωμένοι στους πνεύμονες. Οι πνεύμονες αρχίζουν να παράγουν τον επιφανειοδραστικό παράγοντα περίπου στην 23η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η έλλειψη του παράγοντα αυτού είναι η κύρια αιτία RDS στα πρόωρα βρέφη. Τα βρέφη που χρειάζονται θεραπεία υποκατάστασης επιφανειοδραστικού παράγοντα είναι συχνά πολύ άρρωστα και χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα υψηλού επιπέδου. Για τον λόγο αυτό, η θεραπεία προσφέρεται μόνο σε νοσοκομεία όπου το προσωπικό είναι ειδικά εκπαιδευμένο στη χορήγηση αυτής της θεραπείας και στη φροντίδα πολύ άρρωστων μωρών.

 

Τι αποφάσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να λάβω εάν είναι πιθανό να γεννήσω ένα πολύ πρόωρο μωρό;

Εάν το μωρό σας δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, η πιθανότητα επιβίωσης είναι πολύ μικρή. Οι ομάδα γιατρών και νοσηλευτών σας θα μιλήσουν σε εσάς και στην οικογένειά σας για τις επιλογές που έχετε. Είναι πιθανό το μωρό να μην μπορεί να επιβιώσει χωρίς αναπνευστικό σωλήνα. Η κατάσταση θα είναι δύσκολη για εσάς και την οικογένειά σας, αλλά μπορεί να πρέπει να βγάλετε το μωρό σας από το μηχάνημα υποστήριξης. Η ομάδα σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είναι το καλύτερο για το μωρό σας.