Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
1579
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1579,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Τι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η κολπική αιμορραγία ή οι κηλίδες αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, ορισμένες εκ των οποίων είναι σοβαρές και άλλες όχι. Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί κατά τα πρώιμα ή τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες έχουν κηλίδες αίματος ή κολπική αιμορραγία τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ακόμη, αιμορραγία του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εμφανιστεί κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, μολύνσεις του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία. Ωστόσο, η ελαφριά αιμορραγία συχνά σταματά από μόνη της. Παρόλα αυτά, η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υποδηλώνει κάποιον σοβαρότερο κίνδυνο. Υπάρχει περίπτωση να έχετε περισσότερες πιθανότητες να γεννήσετε νωρίτερα (πρόωρος τοκετός), να γεννήσετε ένα πολύ μικρό βρέφος ή να αποβάλετε.

 

Πώς ελέγχεται η αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης;

Εάν αιμορραγείτε στην αρχή της εγκυμοσύνης, ο γυναικολόγος σας πρέπει να προβεί σε κατάλληλη γυναικολογική εξέταση. Στην περίπτωση αυτή θα ερωτηθείτε για το πόσο αίμα έχετε χάσει και πόσο συχνά εμφανίζεται η αιμορραγία. Επιπλέον, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει εάν είχατε πόνο και εάν ναι, θα πρέπει να αναφέρετε τη θέση και την ένταση του πόνου. Συχνά γίνεται εξέταση αίματος για τη μέτρηση της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), μίας ουσίας που παράγεται από το σώμα μας στην εγκυμοσύνη. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περισσότερες από μία εξετάσεις αίματος διότι τα επίπεδα της hCG αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο τύπος αίματός σας θα ελεγχθεί επίσης, για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεστε θεραπεία για ρέζους (Rh) ευαισθητοποίηση. Ακόμη, μπορεί να εφαρμοστεί τράχηλος για να βρεθεί η αιτία της αιμορραγίας. Ωστόσο, μερικές φορές η αιτία δεν εντοπίζεται.

 

Πότε συμβαίνει μια αποβολή;

Η αποβολή μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και εμφανίζεται στο 15-20% των κυήσεων.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα μιας αποβολής;

Οι ακόλουθες ενδείξεις και συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν αποβολή:

  • Κολπική αιμορραγία
  • Πόνος από κράμπες χαμηλά στην κοιλιά (συχνά εντονότερος από τον πόνο που προκαλούν οι κράμπες περιόδου)
  • Διέλευση ιστού από τον κόλπο

Πολλές γυναίκες με κολπική αιμορραγία έχουν λίγες ή καθόλου κράμπες. Μερικές φορές η αιμορραγία σταματά και η εγκυμοσύνη συνεχίζεται κανονικά. Άλλες φορές, ωστόσο, η αιμορραγία και οι κράμπες μπορεί να γίνουν πιο έντονες οδηγώντας σε αποβολή.

 

Χρειάζεται θεραπεία μετά από μια αποβολή;

Εάν μετά από μία αποβολή παραμείνει κάποιος ιστός στη μήτρα, η αιμορραγία συχνά συνεχίζεται. Στην περίπτωση αυτή, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συστήσει μία ή περισσότερες θεραπευτικές αγωγές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή για να καταφέρετε να αποβάλετε τα υπολείμματα ιστού. Ο ιστός μπορεί να αφαιρεθεί μέσω διαστολής και απόξεσης (D & C). Επίσης, μπορεί να αφαιρεθεί μέσω συσκευής αναρρόφησης, μια διαδικασία που ονομάζεται απόξεση με αναρρόφηση. Μερικές φορές χρειάζονται περισσότερες από μία επιλογές.

 

Τι είναι η εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση;

Μια έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτεύεται στη μήτρα. Αντίθετα, εμφυτεύεται κάπου αλλού, συχνά σε μία από τις σάλπιγγες. Μία έκτοπη κύηση προκαλεί πόνο και αιμορραγία νωρίς στην εγκυμοσύνη.

 

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την έκτοπη κύηση;

Ένας σημαντικός κίνδυνος με αυτόν τον τύπο εγκυμοσύνης εμφανίζεται εάν η σάλπιγγα σπάσει. Μία τέτοια ρήξη χρίζει άμεσης αντιμετώπισης, διότι υπάρχει περίπτωση να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία. Η απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, τάση λιποθυμίας, πόνο, σοκ, ακόμη και θάνατο.

 

Πόσο κοινές είναι οι έκτοπες εγκυμοσύνες και ποιος κινδυνεύει;

Οι έκτοπες κυήσεις είναι πολύ πιο σπάνιες από τις αποβολές. Εμφανίζονται σε περίπου 1 στις 60 εγκυμοσύνες. Οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για μία έκτοπη εγκυμοσύνη είναι εκείνες που είχαν:

  • Λοίμωξη στις σάλπιγγες (όπως είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου)
  • Προηγούμενη έκτοπη εγκυμοσύνη
  • Εγχειρηθεί στις σάλπιγγες

 

Τι προκαλεί αιμορραγία στο τέλος της εγκυμοσύνης;

Μεταξύ των κοινών προβλημάτων που προκαλούν ελαφριά αιμορραγία συγκαταλέγονται η φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας ή τα μικρόβια στον τράχηλο. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Η βαριά αιμορραγία συνήθως σχετίζεται με πρόβλημα στον πλακούντα. Οι δύο συχνότερες αιτίες το συγκεκριμένου προβλήματος είναι η αποκόλληση του πλακούντα και ο προδρομικός πλακούντας (placenta previa). Ακόμη, ο πρόωρος τοκετός μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους αιμορραγία.

 

Τι είναι η αποκόλληση πλακούντα;

Ο πλακούντας είναι προσκολλημένος στο τοίχωμα της μήτρας. Παρόλα αυτά, μπορεί να αποκολληθεί από το τοίχωμα πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτή η αποκόλληση μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμορραγία. Συχνά προκαλεί πόνο, ακόμα και εάν η αιμορραγία είναι ελαφριά ή δεν φαίνεται. Όταν ο πλακούντας αποκολληθεί, το έμβρυο έχει χαμηλότερο οξυγόνο. Για αυτούς τους λόγους απαιτείται έγκαιρη φροντίδα.

 

Τι είναι ο προδρομικός πλακούντας;

Όταν ο πλακούντας βρίσκεται χαμηλά στη μήτρα, μπορεί να καλύπτει τον τράχηλο. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει μερικώς ή πλήρως το άνοιγμα της μήτρας. Αυτό ονομάζεται προδρομικός πλακούντας. Ο προδρομικός πλακούντας μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμορραγία, η οποία συχνά δεν συνοδεύεται από πόνο.

 

Μπορεί η αιμορραγία να είναι σημάδι τοκετού;

Στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η κολπική αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι τοκετού. Μία μικρή ποσότητα βλέννας και αίματος περνά από τον τράχηλο λίγο πριν ή στην αρχή του τοκετού. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «αιματώδης παράσταση» και είναι σύνηθες. Δεν αποτελεί πρόβλημα εάν συμβεί εντός 3 εβδομάδων από την ημερομηνία τοκετού. Εάν συμβεί νωρίτερα, μπορεί να υποβληθείτε σε πρόωρο τοκετό. Άλλα σημάδια πρόωρου τοκετού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Αλλαγή στον τύπο των εκκρίσεων (υδαρείς, βλέννα ή με βλέννα)
  • Αύξηση της ποσότητας των εκκρίσεων
  • Πίεση στην λεκάνη ή στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Χαμηλή οσφυαλγία
  • Στομαχικές κράμπες, με ή χωρίς διάρροια
  • Συχνές συσπάσεις ή σύσφιξη της μήτρας

Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις ενδείξεις ή τα συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

 

Γλωσσάριο

Τράχηλος: Το χαμηλότερο, στενό άκρο της μήτρας που προεξέχει στον κόλπο.

Διαστολή και απόξεση (D & C): Διαδικασία κατά την οποία ο τράχηλος ανοίγει και ο ιστός ξύνεται ή αναρροφάται απαλά από το εσωτερικό της μήτρας.

Έκτοπη κύηση: Μια εγκυμοσύνη κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει να αναπτύσσεται σε ένα μέρος διαφορετικό από το εσωτερικό της μήτρας, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες.

Σάλπιγγες: Σωλήνες μέσω των οποίων το ωάριο ταξιδεύει από τις ωοθήκες στη μήτρα.

Ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG): Μία ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ανίχνευσή της αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης.

Αποβολή: Πρώιμη διακοπή εγκυμοσύνης.

Πλακούντας: Ιστός που παρέχει τροφή προς και απομακρύνει τα απόβλητα από το έμβρυο.

Ρέζους (Rh) ευαισθητοποίηση: Κατάσταση κατά την οποία μια μητέρα με τύπο αίματος Rh-αρνητικό παράγει αντισώματα που επιτίθενται στον παράγοντα Rh, μία πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Υπέρηχος: Εξέταση κατά την οποία ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για την εξέταση εσωτερικών δομών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εφαρμοστεί για την εξέταση του εμβρύου.

Μήτρα: Μυϊκό όργανο που βρίσκεται στη γυναικεία λεκάνη που περιβάλει και θρέφει το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Obstetrician - Gynaecological Surgeon

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Contact Us

ATHENS MEDICAL CENTER

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Tel.: 2107717705

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

March 25th 11
Main Square
Nea Smyrni

Tel.: 2109343538

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.