Δερματικές παθήσεις της εγκυμοσύνης
1635
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1635,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Τι προκαλεί τις μαύρες κηλίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες παρατηρούν μαύρες κηλίδες στο στήθος, τις θηλές τους και στο εσωτερικό των μηρών. Αυτές οι σκούρες περιοχές δημιουργούνται εξαιτίας της αύξησης της μελανίνης στο σώμα. Η μελανίνη είναι μια φυσική ουσία υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών. Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των εγκύων θα εμφανίσει αυτές τις μαύρες κηλίδες, ωστόσο οι γυναίκες με πιο σκούρο τύπο δέρματος μπορεί να τις παρατηρήσουν πιο εύκολα.

 

Τι είναι το χλόασμα;

Τα σημάδια καφέ χρώματος που εμφανίζονται γύρω από την περιοχή των ματιών, τη μύτη και τα μάγουλα ονομάζονται χλόασμα ή «μάσκα εγκυμοσύνης». Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο κάνει τα χλοάσματα πιο σκούρα. Αυτές οι πιο σκούρες περιοχές είναι αβλαβείς και συνήθως ξεθωριάζουν λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Παρόλα αυτά, είναι απίθανο να εξαφανιστούν εντελώς. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια νέα ή ταχέως μεταβαλλόμενη σκούρα κηλίδα (ή ελιά) δείξτε την κατευθείαν στον γιατρό σας.

 

Τι είναι η μαύρη γραμμή (linea nigra);

Μερικές γυναίκες επίσης παρατηρούν μια θολή, σκούρα γραμμή, η οποία εκτείνεται από το μέσο της κοιλιάς μέχρι το εφηβαίο τους. Η γραμμή αυτή ονομάζεται linea nigra. Πρόκειται για μια γραμμή που προϋπάρχει, όμως πριν από την εγκυμοσύνη έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα και δεν είναι ορατή.

 

Τι είναι οι ραγάδες;

Καθώς η κοιλιά και το στήθος σας αυξάνονται στην εγκυμοσύνη είναι πολύ πιθανό το δέρμα αυτών των περιοχών να τεντωθεί αρκετά και να εμφανίσει γραμμές κόκκινης απόχρωσης. Τα συγκεκριμένα σημάδια εμφανίζονται όταν το δέρμα τεντώνεται γρήγορα για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σχεδόν όλες οι γυναίκες θα έχουν αποκτήσει ραγάδες στην κοιλιά, στους γλουτούς, στο στήθος ή στους μηρούς. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποτρέψετε την εμφάνισή τους ή να τις εξαφανίσετε.

 

Πώς μπορώ να περιορίσω την εμφάνιση των ραγάδων;

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές κρέμες, λοσιόν και στερεά έλαια που υποστηρίζουν πως προλαμβάνουν την εμφάνιση ραγάδων. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οι συγκεκριμένες θεραπείες είναι αποτελεσματικές. Η χρήση ενός ισχυρού ενυδατικού προϊόντος είναι πιθανό να συντελέσει στη διατήρηση της απαλότητας του δέρματός σας, όμως δεν θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις ραγάδες. Η εφαρμογή λοσιόν μαυρίσματος μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρύψετε τα σημάδια. Τα περισσότερα σημάδια σταδιακά θα φαίνονται λιγότερο μετά τον τοκετό, όμως κάποια ίσως να παραμείνουν.

 

Ποιες αλλαγές στα μαλλιά είναι πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι αλλαγές των ορμονών κατά την εγκυμοσύνη αυξάνουν την ανάπτυξη της τρίχας. Πολλές έγκυες παρατηρούν πως τα μαλλιά τους γίνονται πιο πυκνά. Αρκετές φορές, ακόμη, παρατηρείται τριχοφυΐα σε σημεία του σώματος, όπου κανονικά δεν υπάρχουν τρίχες, όπως το πρόσωπο, το στήθος και τα χέρια. Αυτό το είδος τριχοφυΐας ονομάζεται υπερτρίχωση και προκαλείται από τις αλλαγές στις ορμόνες του σώματος. Η ανάπτυξη της τρίχας επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 6 μήνες μετά τον τοκετό.

 

Ποιες αλλαγές στα νύχια είναι πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ανάπτυξη των νυχιών, όπως και των μαλλιών, μπορεί να αλλάξει στην εγκυμοσύνη. Μερικές γυναίκες παρατηρούν πως τα νύχια τους μακραίνουν πιο γρήγορα. Αντιθέτως, άλλες παρατηρούν πως τα νύχια τους έχουν την τάση να σπάνε πιο εύκολα. Όπως συμβαίνει και με τις αλλαγές στα μαλλιά, έτσι και αυτές που αφορούν στα νύχια, εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

 

Τι προκαλεί τις ευρυαγγείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η αυξημένη ποσότητα αίματος στο σώμα σας στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία σας. Οι μικροσκοπικές κόκκινες φλέβες που είναι γνωστές και ως φλεβίδια μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα σας. Τα φλεβίδια εμφανίζονται συνήθως κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Και σε αυτή την περίπτωση, οι κοκκινίλες αναμένεται να ξεθωριάσουν μετά τον τοκετό.

 

Τι είναι οι κιρσοί;

Το βάρος και η πίεση της μήτρας σας μπορεί να επιβραδύνουν τη ροή του αίματος από το κάτω μέρος του σώματός σας και να προκαλέσουν πρησμένες, επώδυνες και μπλε φλέβες στα πόδια σας. Αυτές οι φλέβες ονομάζονται κιρσοί. Είναι πιθανό επίσης να εμφανιστούν στον κόλπο και το ορθό (συνήθως ονομάζονται αιμορροΐδες). Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κιρσοί δεν αποτελούν πρόβλημα.

 

Πόσο συχνές είναι οι κνησμώδεις, κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες της εγκυμοσύνης;

Οι κνησμώδεις κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες της εγκυμοσύνης (ΚΚΒΠΕ) εμφανίζονται σε 1 στις 200 έγκυες γυναίκες. Τα μικρά, κόκκινα εξογκώματα και κυψελοειδή συνήθως εμφανίζονται αργότερα στην εγκυμοσύνη. Τα εξογκώματα μπορεί να σχηματίσουν μεγάλα μπαλώματα που προκαλούν έντονο κνησμό. Συνήθως ξεκινούν από την κοιλιά και μπορεί να εξαπλωθούν στους μηρούς, τους γλουτούς και το στήθος. Οι ΚΚΒΠΕ φεύγουν αφού γεννήσετε. Στο μεταξύ, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μία κρέμα κατά του κνησμού ή κάποια κρέμα στεροειδών για να σταματήσει ο κνησμός.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κνήφης της εγκυμοσύνης;

Με την κνήφη της εγκυμοσύνης, φαγούρα και μικροσκοπικά εξογκώματα που μοιάζουν με τσιμπήματα εντόμων εμφανίζονται σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως αρχίζει με μερικά εξογκώματα, τα οποία αυξάνονται κάθε μέρα. Η κνήφη μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και μπορεί να συνεχιστεί για μικρό χρονικό διάστημα και μετά τη γέννηση του μωρού. Συνήθως αντιμετωπίζεται με φάρμακα.

 

Τι είναι το πεμφιγοειδές της κύησης;

Το πεμφιγοειδές της κύησης είναι μια σπάνια δερματική πάθηση που συνήθως ξεκινά κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ή μερικές φορές αμέσως μετά τον τοκετό μιας γυναίκας. Σε αυτή την πάθηση, εμφανίζονται φουσκάλες στην κοιλιά και σε σοβαρές περιπτώσεις, οι φουσκάλες μπορεί να καλύπτουν μια ευρεία περιοχή του σώματος. Μερικές φορές η κατάσταση επιστρέφει κατά τη διάρκεια μελλοντικών κυήσεων. Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει πεμφιγοειδές της κύησης μετά από έλεγχο των φουσκαλών σας, εσείς και το μωρό σας πρέπει να παρακολουθείστε στενά κατά το τελευταίο μέρος της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας δώσει φάρμακα για να ελέγξετε την έξαρση των φουσκαλών και να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε την ενόχληση. Η προσθήκη βρώμης στο νερό του μπάνιου σας και η χρήση ειδικών κρεμών κατά της φαγούρας μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

 

Τι είναι η χολόσταση της εγκυμοσύνης;

Η χολόσταση είναι η πιο κοινή πάθηση του ήπατος που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών που μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στον κορμό του σώματος. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν κατά το τρίτο τρίμηνο αλλά συχνά υποχωρούν λίγες μέρες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, η χολόσταση μπορεί να επανέλθει σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Εάν ο γιατρός διαγνώσει την πάθηση μετά από αιματολογικές εξετάσεις, εσείς και το μωρό σας θα παρακολουθείστε στενά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Η χολόσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και άλλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμβρυϊκού θανάτου.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Obstetrician - Gynaecological Surgeon

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Contact Us

ATHENS MEDICAL CENTER

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Tel.: 2107717705

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

March 25th 11
Main Square
Nea Smyrni

Tel.: 2109343538

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.