Κωνοειδής εκτομή τραχήλου
1745
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1745,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΗΛΕΚΤΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΒΡΟΧΟ

Τι είναι η διαδικασία της ηλεκτροχειρουργικής εκτομής με βρόχο (LEEP) και γιατί πραγματοποιείται;

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου είναι μη φυσιολογικό, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας προτείνει να υποβληθείτε στη διαδικασία της ηλεκτροχειρουργικής εκτομής με βρόχο (LEEP) ως μέρος της αξιολόγησης του αποτελέσματος ή για θεραπεία του προβλήματος. Το LEEP αποτελεί έναν τρόπο αφαίρεσης των ανώμαλων κυττάρων από τον τράχηλο χρησιμοποιώντας ένα λεπτό συρμάτινο βρόχο που λειτουργεί σαν νυστέρι (χειρουργικό μαχαίρι). Ένα ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται μέσω του βρόχου, το οποίο κόβει ένα λεπτό στρώμα του τραχήλου της μήτρας.

 

Πώς εκτελείται το LEEP;

Το LEEP πρέπει να γίνει όταν δεν έχετε έμμηνο ρύση, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα του τραχήλου της μήτρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το LEEP γίνεται στο ιατρείο του γυναικολόγου. Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα ξαπλώσετε ανάσκελα και θα τοποθετήσετε τα πόδια σας στους αναβολείς. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εισαγάγει έναν κολποδιαστολέα στον κόλπο σας με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται σε μια γυναικολογική εξέταση. Θα χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία για την πρόληψη του πόνου, η οποία χορηγείται μέσω βελόνας συνδεδεμένης σε σύριγγα. Μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρύ τσίμπημα, μετά από έναν θαμπό πόνο ή κράμπα. Ο βρόχος εισάγεται στον κόλπο μέχρι τον τράχηλο. Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη και σχήματα βρόχων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μπορεί να αισθανθείτε τάση λιποθυμίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν αισθάνεστε λιποθυμία, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας. Μετά τη διαδικασία, μια ειδική αλοιφή μπορεί να εφαρμοστεί στον τράχηλό σας για να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία. Ο ηλεκτροκαυτηριασμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της αιμορραγίας. Ο ιστός που αφαιρείται θα μελετηθεί σε εργαστήριο για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του LEEP;

Ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος τις πρώτες 3 εβδομάδες μετά από ένα LEEP είναι η βαριά αιμορραγία. Εάν έχετε βαριά αιμορραγία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε μεγαλύτερη ποσότητα αλοιφής στον τράχηλο για να την σταματήσετε. Το LEEP έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων εγκυμοσύνης. Αν και οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν προβλήματα, υπάρχει μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο των πρόωρων τοκετών και της απόκτησης λιποβαρούς μωρού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο τράχηλος της μήτρας στενεύει μετά από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτή η στένωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την έμμηνο ρύση, ενώ μπορεί επίσης να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη.

 

 

Τι πρέπει να περιμένω κατά την ανάκαμψη από το LEEP;

Μετά τη διαδικασία, μπορεί να έχετε:

  • Υδαρείς εκκρίσεις ροζ αποχρώσεως
  • Ήπιες κράμπες
  • Σκουρόχρωμες (καφέ-μαύρες) εκκρίσεις (από την αλοιφή που χρησιμοποιείται)

Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να επουλωθεί ο τράχηλός σας. Ενώ ο τράχηλός σας επουλώνεται, δεν πρέπει να τοποθετείτε τίποτα στον κόλπο, όπως ταμπόν ή να κάνετε κολπικές πλύσεις. Ακόμη, δεν πρέπει να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με άλλα άτομα. Ο γιατρός σας θα σας πει πότε είναι ασφαλές να έχετε ξανά επαφές. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας, εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Βαριά αιμορραγία (περισσότερη από την κανονική περίοδό σας)
  • Αιμορραγία με θρόμβους
  • Έντονος πόνος στην κοιλιά

 

Θα χρειαστώ επισκέψεις παρακολούθησης;

Μετά τη διαδικασία, θα χρειαστεί να επισκέπτεστε τον γιατρό σας για να σας παρακολουθήσει. Θα κάνετε τεστ Παπανικολάου για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα παθολογικά κύτταρα έχουν φύγει και ότι δεν έχουν επιστρέψει. Πιθανότατα θα κάνετε τεστ Παπ κάθε 6 μήνες μέχρι να έχετε τρία φυσιολογικά αποτελέσματα. Εάν έχετε ένα άλλο μη φυσιολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη θεραπεία. Μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία της υγείας του τραχήλου σας ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες:

• Κάνετε τακτικά γυναικολογικές εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου.

• Σταματήστε το κάπνισμα – το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

• Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων σας και χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Obstetrician - Gynaecological Surgeon

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Contact Us

ATHENS MEDICAL CENTER

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Tel.: 2107717705

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

March 25th 11
Main Square
Nea Smyrni

Tel.: 2109343538

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.