Έκτοπη κύηση
1606
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1606,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΕΚΤΟΠΗ ΚΥΗΣΗ

Τι είναι η έκτοπη κύηση;

Μια έκτοπη ή εξωμήτριος κύηση συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Σχεδόν όλες οι εξωμήτριες εγκυμοσύνες λαμβάνουν χώρα στις σάλπιγγες. Σπανίως, το ωάριο μπορεί να προσκολληθεί στην ωοθήκη ή σε κάποιο άλλο όργανο της κοιλιάς. Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, είναι πιθανό να προκληθεί ρήξη της σάλπιγγας (σπάσιμο). Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία. Η κατάσταση αυτή είναι απειλητική για την υγεία και χρίζει άμεσης αντιμετώπισης μέσω εγχείρησης.

 

Ποιος κινδυνεύει από μια έκτοπη κύηση;

Οι γυναίκες που δεν έχουν φυσιολογικές σάλπιγγες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκτοπης κύησης. Οι μη φυσιολογικές σάλπιγγες μπορεί να υπάρχουν σε γυναίκες που έχουν τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (μια λοίμωξη της μήτρας, των σαλπίγγων και των γύρω πυελικών δομών)
  • Προηγούμενη έκτοπη κύηση
  • Infertility
  • Έχουν εγχειρηθεί στην πύελο ή στην κοιλιά
  • Ενδομητρίωση
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες
  • Είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε εγχείρηση στις σάλπιγγες (όπως η στείρωση των σαλπίγγων)

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης έκτοπης κύησης είναι οι εξής:

  • Κάπνισμα
  • Έκθεση στο φάρμακο διαιθυλστιλβεστρόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας
  • Προχωρημένη ηλικία

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης;

Η έκτοπη κύηση μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία – η αιμορραγία που δεν συμπίπτει με την φυσιολογική έμμηνο ρύση ονομάζεται μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία και μπορεί να είναι ελαφριάς ή βαριάς μορφής.
  • Πόνο στην κοιλιά ή στην πύελο – ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ξαφνικός και οξύς χωρίς να μπορείτε να ανακουφιστείτε, ή μπορεί να σταματά και να επανέρχεται. Επίσης, είναι πιθανό να εμφανίζεται μόνο στην μια πλευρά του σώματος.
  • Πόνο στους ώμους – το αίμα από τη ρήξη της σάλπιγγας μπορεί να συσσωρευτεί κάτω από το διάφραγμα (την περιοχή μεταξύ του στήθους και του στομάχου). Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο που τον αισθάνεστε στους ώμους σας.
  • Αδυναμία, ζαλάδα ή λιποθυμία – αυτό οφείλεται στην απώλεια αίματος.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν προτού καταλάβετε πως είστε έγκυος. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συγκεκριμένα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της έκτοπης κύησης;

Εάν ο γυναικολόγος σας υποπτευθεί πως πιθανώς έχετε έκτοπη κύηση, θα πρέπει να κάνει τα ακόλουθα:

  • Να κάνει κατάλληλη γυναικολογική εξέταση.
  • Να ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση (η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να υποδηλώνει εσωτερική αιμορραγία) και τους παλμούς σας.
  • Να κάνει υπέρηχο (εξέταση στην οποία χρησιμοποιούνται ηχητικά κύματα για να δημιουργήσουν μια εικόνα) για να δει εάν υπάρχουν πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης.
  • Να ελέγξει το αίμα σας ώστε να ανιχνευθεί η ορμόνη της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης. Η ορμόνη αυτή παράγεται όταν η γυναίκα είναι έγκυος. Η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί για να ελεγχθούν τα επίπεδα της ορμόνης.

 

Ποια θεραπεία είναι διαθέσιμη για την έκτοπη εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν δύο μέθοδοι που εφαρμόζονται για τη θεραπεία της έκτοπης εγκυμοσύνης: η φαρμακευτική αγωγή και η εγχείρηση. Ανεξάρτητα από τη θεραπεία που θα εφαρμοστεί, απαιτούνται αρκετές εβδομάδες παρακολούθησης.

 

Πότε χρησιμοποιείται η φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της έκτοπης κύησης;

Εάν η εγκυμοσύνη είναι μικρή και δεν έχει προκληθεί ρήξη της σάλπιγγας, μερικές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα αντί της εγχείρησης, για τη θεραπεία της έκτοπης κύησης. Η αγωγή σταματά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει το έμβρυο με το πέρας του χρόνου. Επίσης, επιτρέπει στη γυναίκα να κρατήσει την σάλπιγγά της.

 

Πότε εφαρμόζεται χειρουργείο για τη θεραπεία της έκτοπης κύησης και πώς γίνεται;

Εάν η εγκυμοσύνη είναι μικρή και δεν έχει προκληθεί ρήξη της σάλπιγγας, σε ορισμένες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη μπορεί να διακοπεί μέσω μιας μικρής τομής που δημιουργείται στη σάλπιγγα μέσω λαπαροσκόπησης. Σε αυτή την διαδικασία, ένα λεπτό τηλεσκόπιο με φως, εισέρχεται μέσω ενός μικρού ανοίγματος στην κοιλιά. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε νοσοκομείο με γενική αναισθησία. Μια μεγαλύτερη τομή στην κοιλιά είναι πιθανό να χρειαστεί, εάν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη ή εάν η απώλεια αίματος θεωρείται ανησυχητική. Ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρεθεί μέρος ή ολόκληρη η σάλπιγγα.

 

Είναι δυνατή η εγκυμοσύνη μετά από την εγχείρηση;

Εάν υποβληθήκατε σε εγχείρηση και οι σάλπιγγές σας δεν έχουν αφαιρεθεί, υπάρχουν πολλές πιθανότητες μελλοντικά, να έχετε μια φυσιολογική κύηση. Ωστόσο, από τη στιγμή που είχατε μια έκτοπη κύηση, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε ακόμα μια.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Obstetrician - Gynaecological Surgeon

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Contact Us

ATHENS MEDICAL CENTER

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Tel.: 2107717705

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

March 25th 11
Main Square
Nea Smyrni

Tel.: 2109343538

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.