Ακράτεια ούρων
1877
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1877,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Η διαρροή ούρων ονομάζεται ακράτεια. Ορισμένες γυναίκες διαρρέουν μικρές ποσότητες ούρων. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, η διαρροή ούρων είναι συχνή ή σοβαρή.

 

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας ούρων;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας ούρων:

  • Ακράτεια ούρων από πίεση – Απώλεια ούρων όταν μια γυναίκα βήχει, γελάει ή φτερνίζεται. Διαρροές μπορεί επίσης να συμβούν όταν μια γυναίκα περπατά, τρέχει ή ασκείται. Αυτός ο τύπος ακράτειας προκαλείται από εξασθένηση των ιστών που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη ή τους μυς της ουρήθρας.
  • Επιτακτική ακράτεια – Διαρροή ούρων που προκαλείται από υπερδραστήριους μύες της ουροδόχου κύστης που συστέλλονται πολύ συχνά ή οφείλεται σε προβλήματα με τα νεύρα που στέλνουν σήματα στην ουροδόχο κύστη.
  • Μικτή ακράτεια – Συνδυασμός συμπτωμάτων ακράτειας υπό πίεση και επιτακτικής ακράτειας
  • Ακράτεια υπερχείλισης – Σταθερή απώλεια μικρών ποσοτήτων ούρων όταν η κύστη δεν αδειάζει τελείως κατά την ούρηση. Μπορεί να προκληθεί από υπολειτουργία των μυών της ουροδόχου κύστης ή απόφραξη της ουρήθρας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων;

Εκτός από τη διαρροή ούρων, μια γυναίκα με ακράτεια μπορεί να έχει και άλλα συμπτώματα:

  • Επείγουσα ούρηση – Έντονη επιθυμία για ούρηση είτε η κύστη είναι γεμάτη είτε όχι, συχνά με πυελική πίεση
  • Συχνή ούρηση – Συχνότερη ούρηση από ό,τι πιστεύει συνήθως
  • Νυκτουρία – Αίσθημα ούρησης κατά τις ώρες ύπνου
  • Δυσουρία – Οδυνηρή ούρηση
  • Ενούρηση – Διαβροχή ή διαρροή κατά τη διάρκεια του ύπνου

 

Τι προκαλεί την ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αιτίες. Οι βραχυπρόθεσμες αιτίες αντιμετωπίζονται ευκολότερα και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος – Η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα) είναι συχνές στις γυναίκες. Αυτές οι λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.
  • Φάρμακα – Ο περιορισμός του ελέγχου της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι παρενέργεια φαρμάκων, όπως τα διουρητικά.
  • Μη φυσιολογικές αναπτύξεις – Πολύποδες, πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή λιγότερο συχνά καρκίνος της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια ούρων. Οι μη φυσιολογικές αυξήσεις προκαλούν συχνά επιτακτική ακράτεια και μπορεί να σχετίζονται με αίμα στα ούρα. Εάν δείτε αίμα στα ούρα σας ή εάν δεν είστε σίγουρες για την πηγή οποιασδήποτε αιμορραγίας, είναι σημαντικό να ειδοποιήσετε αμέσως τον γιατρό σας.

Οι μακροχρόνιες αιτίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    • Προβλήματα πυελικής στήριξης – Τα πυελικά όργανα συγκρατούνται στη θέση τους από υποστηρικτικούς ιστούς και μύες. Αυτοί οι ιστοί υποστήριξης μπορεί να σχιστούν ή να τεντωθούν ή μπορεί να εξασθενήσουν λόγω της γήρανσης. Εάν οι ιστοί που υποστηρίζουν την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα ή το ορθό γίνουν αδύναμοι, αυτά τα όργανα μπορεί να πέσουν προς τα κάτω, προκαλώντας διαρροή ούρων ή δυσκολία στην ούρηση.
    • Ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος – Το συρίγγιο είναι ένα ανώμαλο άνοιγμα από το ουροποιητικό σύστημα σε άλλο μέρος του σώματος, όπως στον κόλπο. Μπορεί να επιτρέψει τη διαρροή ούρων μέσω του κόλπου.
    • Νευρομυϊκά προβλήματα – Αυτές οι διαταραχές μπορεί να παρεμποδίσουν τη μετάδοση σημάτων από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακράτειας ούρων;

Μπορεί να χρειαστούν ορισμένα βήματα για να βρεθεί η αιτία της ακράτειας ούρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες. Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ούρησης για μερικές ημέρες στο οποίο θα καταγράφετε τον χρόνο και την ποσότητα της διαρροής ούρων. Θα πρέπει επίσης να σημειώνετε πόσα υγρά ήπιατε και τι κάνατε όταν παρουσιάστηκε διαρροή. Μια πυελική εξέταση θα γίνει για να ανιχνευθούν φυσικές καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με το πρόβλημα. Μπορούν επίσης να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις για την ανίχνευση λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Άλλες εξετάσεις που αξιολογούν τον τρόπο λειτουργίας της ουροδόχου κύστης σας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    • Ουροδυναμικές εξετάσεις – Η κύστη γεμίζει μέσω ενός καθετήρα. Αυτές οι εξετάσεις ελέγχουν τη λειτουργία της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.
    • Δοκιμή υπολειπόμενου όγκου μετά την ούρηση – Η ποσότητα ούρων που παραμένει στην ουροδόχο κύστη μετά την ούρηση μετράται με συσκευή υπερήχων ή με την τοποθέτηση καθετήρα στην ουροδόχο κύστη.
    • Stress test – Σας ζητείται να βήξετε μερικές φορές με γεμάτη κύστη. Κάθε απώλεια ούρων καταγράφεται.
    • Κυστεοσκόπηση – Ένας λεπτός σωλήνας με φακό στο άκρο χρησιμοποιείται για την εξέταση στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.
    • Δοκιμή βαφής – Αφού τοποθετηθεί μια μη τοξικής βαφή στην ουροδόχο κύστη, εφαρμόζεται ένα επίθεμα. Εάν το επίθεμα λερωθεί με τη βαφή, αποδεικνύεται πως υπάρχει απώλεια ούρων.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια ούρων;

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας. Συχνά οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, φυσικοθεραπεία, συσκευές, φάρμακα, παράγοντες όγκου και χειρουργική επέμβαση.

 

Ποιες είναι μερικές από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της ακράτειας ούρων;

Η πραγματοποίηση των παρακάτω αλλαγών στον τρόπο ζωής σας, εάν ισχύουν για εσάς, μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα:

    • Απώλεια βάρους. Σε υπέρβαρες γυναίκες, η απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα διαρροής ούρων.
    • Αποφυγή δυσκοιλιότητας. Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση μπορεί να βλάψει το πυελικό έδαφος.
    • Κατανάλωση λιγότερων υγρών και περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης, η οποία είναι διουρητική.
    • Αναζήτηση θεραπείας για τον χρόνιο βήχα.
    • Διακοπή καπνίσματος.

 

Τι είναι η προπόνηση της ουροδόχου κύστης;

Ο στόχος της εκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης είναι να μάθετε πώς να ελέγχετε την επιθυμία για άδειασμα της ουροδόχου κύστης και να αυξάνετε τους χρόνους μεταξύ της ούρησης σε φυσιολογικά διαστήματα (κάθε 3 – 4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάθε 4 – 8 ώρες τη νύχτα). Μετά από μερικές εβδομάδες αυτής της εκπαίδευσης, η διαρροή μπορεί να εμφανίζεται λιγότερο συχνά.

 

Ποια είδη φυσικοθεραπείας χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων;

Υπάρχουν πολλοί τύποι φυσικοθεραπείας που μπορούν να γίνουν για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων. Ένας τύπος, οι ασκήσεις Kegel, μπορεί να βοηθούν στην ενίσχυση των πυελικών μυών. Οι ασκήσεις Kegel, μαζί με την εκγύμναση της ουροδόχου κύστης και την τροποποίηση της πρόσληψης υγρών, είναι συχνά πολύ επιτυχημένες στη θεραπεία της ακράτειας υπό πίεση και της επιτακτικής ακράτειας. Εάν δυσκολεύεστε να κάνετε ασκήσεις Kegel, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή που ειδικεύεται στην υγεία της πυέλου των γυναικών. Η βιοανάδραση είναι μια τεχνική προπόνησης που μπορεί να είναι χρήσιμη εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον εντοπισμό των σωστών μυών.

 

Πώς γίνονται οι ασκήσεις Kegel;

Οι ασκήσεις Kegel τονώνουν τους πυελικούς μύες σας. Παρακάτω περιγράφονται τα βήματα που ακολουθούνται για την πραγματοποίησή τους:

    • Πιέστε τους μύες που χρησιμοποιείτε για να σταματήσετε τη ροή των ούρων (αλλά μην κάνετε αυτές τις ασκήσεις ενώ ουρείτε).
    • Κρατήστε τους για έως και 10 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, αφήστε τοθς.
    • Επαναλάβετε την πίεση αυτή 10–20 φορές στη σειρά τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.
  • Προσέξτε να μην πιέζετε τους μύες του ποδιού, του γλουτού ή της κοιλιάς. Κάντε αυτές τις ασκήσεις σε τακτική βάση. Μπορεί να χρειαστούν 4-6 εβδομάδες για να παρατηρήσετε βελτίωση στα συμπτώματα της ακράτειας ούρων.

 

Ποιες συσκευές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων;

Ο πεσσός είναι μια συσκευή που εισάγεται στον κόλπο για τη θεραπεία προβλημάτων υποστήριξης της πυέλου και ακράτειας ούρων. Οι πεσσοί υποστηρίζουν τις πυελικές δομές, και μερικοί συμπιέζουν την ουρήθρα. Οι πεσσοί διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Είναι χρήσιμοι για γυναίκες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της ακράτειας.

 

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για θεραπεία;

Φάρμακα που βοηθούν στον έλεγχο των μυϊκών σπασμών ή των ανεπιθύμητων συσπάσεων της ουροδόχου κύστης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαρροών που σχετίζονται με την επιτακτική ακράτεια. Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας ούρησης. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο φάρμακο είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.

 

Τι είναι οι παράγοντες όγκου;

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν ο μυς που περιβάλλει την ουρήθρα είναι πολύ αδύναμος και η εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή ή δεν είναι αποτελεσματική. Μια ουσία εγχέεται στους ιστούς γύρω από την ουρήθρα για να προσθέσει όγκο. Η ουρήθρα στενεύει, μειώνοντας τη διαρροή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει σε ιατρείο ή σε κλινική.

 

Ποιοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων αντιμετωπίζουν την ακράτεια ούρων;

Έχουν αναπτυχθεί αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων υπό πίεση. Εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να συζητήσετε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και της γενικής υγείας σας, προτού επιλέξετε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Obstetrician - Gynaecological Surgeon

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Contact Us

ATHENS MEDICAL CENTER

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Tel.: 2107717705

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

March 25th 11
Main Square
Nea Smyrni

Tel.: 2109343538

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.