Ισχιακή προβολή
860
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-860,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ισχιακή προβολή

Τι είναι η ισχιακή προβολή;

3-4 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του τοκετού, τα περισσότερα μωρά λαμβάνουν μια συγκεκριμένη στάση μέσα στην κοιλιά, έτσι ώστε το κεφάλι τους να βρίσκεται προς τα κάτω, κοντά στον κόλπο, που αποτελεί την διέξοδο κατά τον τοκετό. Στην περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, οι γλουτοί, τα πόδια ή και τα δύο μπορεί να είναι σε τέτοια θέση, ώστε να βγουν πρώτα κατά τη γέννηση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ισχιακή προβολή, εμφανίζεται στο 3-4 % των τελειόμηνων τοκετών και απαιτεί ειδικό σχεδιασμό για το πώς θα γεννηθεί το μωρό. Στην περίπτωση που το μωρό σας βρίσκεται σε ισχιακή προβολή, ο γιατρός σας πιθανώς να προτείνει καισαρική τομή.

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα ισχιακής προβολής;

Δεν είναι πάντα γνωστή η αιτία που ένα μωρό βρίσκεται σε ισχιακή προβολή. Ωστόσο, η ισχιακή προβολή είναι πιο συχνή όταν:

  • Η γυναίκα είχε περισσότερες από μία εγκυμοσύνες.
  • Υπάρχουν περισσότερα από ένα έμβρυα στην μήτρα (δίδυμα ή περισσότερα).
  • Η μήτρα έχει πολύ ή ελάχιστο αμνιακό υγρό (το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο μέσα στη μήτρα).
  • Η μήτρα δεν έχει φυσιολογικό σχήμα ή δεν έχει φυσιολογική ανάπτυξη, όπως είναι η ανάπτυξη ινομυωμάτων.
  • Ο πλακούντας καλύπτει ολόκληρο ή μέρος του ανοίγματος της μήτρας (προδρομικός πλακούντας).
  • Το μωρό είναι πρόωρο.

 

Πώς μπορεί ο γιατρός μου να καταλάβει εάν το μωρό μου βρίσκεται σε ισχιακή προβολή;

Ένας τρόπος για να σας πει ο γιατρός σας την κατεύθυνση που έχει το μωρό σας είναι να κάνετε μια φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να καταλάβει το σχήμα του μωρού, τοποθετώντας τα χέρια του/της σε συγκεκριμένα σημεία στην κοιλιά σας. Νιώθοντας πού βρίσκεται το κεφάλι, η πλάτη και οι γλουτοί του μωρού μπορεί να προσδιορίσει τη θέση του μωρού. Το υπερηχογράφημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επιβεβαίωση της θέσης του μωρού. Σε αυτή την εξέταση, μια συσκευή μετακινείται κατά μήκος της κοιλιάς. Τα ηχητικά κύματα που παράγονται, δημιουργούν μια εικόνα του μωρού που φαίνεται στην οθόνη.

 

Τι είναι ο εξωτερικός μετασχηματισμός εμβρύου;

Εάν το μωρό εμφανίζει ισχιακή προβολή, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να προβείτε σε εξωτερικό μετασχηματισμό εμβρύου (ECV). Ο ECV αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός σηκώνει και γυρίζει το μωρό από την εξωτερική μεριά της κοιλιάς. Με την τεχνική αυτή αυξάνεται η πιθανότητα να γεννήσετε φυσιολογικά από τον κόλπο.

 

Πώς πραγματοποιείται ο εξωτερικός μετασχηματισμός εμβρύου;

Για να γυρίσει το μωρό, ο γιατρός τοποθετεί τα χέρια του/της σε συγκεκριμένες θέσεις στην κοιλιά σας, στη συνέχεια τα ανασηκώνει και τα γυρίζει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα δεύτερο άτομο βοηθά να γυρίσει το μωρό.

 

Πότε πραγματοποιείται ο εξωτερικός μετασχηματισμός εμβρύου;

Τις περισσότερες φορές, ο ECV δεν πραγματοποιείται έως ότου είστε τουλάχιστον 36 εβδομάδων έγκυος. Εάν γίνει πριν από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το μωρό μπορεί να αλλάξει και πάλι θέση.

 

Μπορεί ο εξωτερικός μετασχηματισμός εμβρύου να γίνει για όλες τις ισχιακές προβολές;

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει την υγεία σας και την κατάσταση της εγκυμοσύνης σας για να δει εάν ο ECV είναι μια επιλογή για εσάς. Ορισμένες συνθήκες πιθανώς να αυξήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τον ECV ή να μειώσουν την πιθανότητα επιτυχίας του. Εάν εσείς ή το μωρό σας έχει κάποια από αυτές τις παθήσεις, ο ECV μπορεί να μην συνίσταται.

 

Πόσο επιτυχημένος είναι ο εξωτερικός μετασχηματισμός εμβρύου;

Περισσότερες από τις μισές προσπάθειες ECV είναι επιτυχείς. Παρόλα αυτά, μερικά μωρά επιστρέφουν στην θέση της ισχιακής προβολής. Εάν συμβεί αυτό, ο εξωτερικός μετασχηματισμός μπορεί να δοκιμαστεί ξανά. Ο ECV τείνει να γίνεται δυσκολότερος όσο πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού, διότι καθώς το μωρό μεγαλώνει, υπάρχει λιγότερος χώρος για να κινηθεί.

 

Πώς γεννιούνται τα περισσότερα ισχιακά βρέφη;

Τα περισσότερα ισχιακά βρέφη γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική τομή. Όπως κάθε μεγάλη χειρουργική επέμβαση, έτσι και η καισαρική τομή ενέχει κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί εμφανίζονται σε μικρό αριθμό γυναικών, συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα και είναι οι ακόλουθοι:

  • Λοίμωξη
  • Αιμορραγία
  • Προβλήματα από αναλγητικά φάρμακα

Δεν είναι πάντα δυνατό να προγραμματιστεί ο τοκετός με καισαρική τομή. Το μωρό μπορεί να γυρίσει σε ισχιακή προβολή λίγο πριν ξεκινήσει ο τοκετός. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα ξέρετε πως θα χρειαστεί να κάνετε καισαρική τομή μέχρι να γεννήσετε.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τον κολπικό τοκετό ενός ισχιακού μωρού;

Ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης σε ένα μωρό μπορεί να αυξηθεί σε έναν κολπικό τοκετό. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου, δηλαδή ο λώρος να γλιστρήσει μέσω του τραχήλου της μήτρας στον κόλπο προτού γεννηθεί το μωρό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον λώρο με αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή του αίματος μέσω του λώρου προς το μωρό.