Κύστεις των ωοθηκών
1881
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1881,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΚΥΣΤΕΣ ΩΟΘΗΚΩΝ

Τι είναι η κύστη ωοθηκών;

Η κύστη των ωοθηκών είναι ένας σάκος ή ένας θύλακας γεμάτος με υγρό ή άλλο ιστό που σχηματίζεται στην ωοθήκη. Οι κύστες των ωοθηκών είναι αρκετά συχνές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Μια γυναίκα μπορεί να αναπτύξει μία ή πολλές κύστες. Οι κύστες των ωοθηκών μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κύστες είναι αβλαβείς και υποχωρούν από μόνες τους. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και να χρειάζονται θεραπεία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κυστών των ωοθηκών. Οι περισσότερες κύστες είναι καλοήθεις (μη καρκινικές). Σπάνια, μερικές κύστες μπορεί να αποδειχθούν κακοήθεις (καρκινικές).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα των κυστών των ωοθηκών;

Οι περισσότερες κύστες των ωοθηκών είναι μικρές και δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα. Ορισμένες κύστες μπορεί να προκαλέσουν ήπιο ή οξύ πόνο στην κοιλιά και πόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων. Οι μεγαλύτερες κύστες μπορεί να προκαλέσουν συστροφή (στρέψη) της ωοθήκης που προκαλεί πόνο. Οι κύστες που αιμορραγούν ή σπάνε (σκάνε) μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεση θεραπεία.

 

Πώς διαγιγνώσκονται οι κύστες των ωοθηκών;

Μια κύστη στις ωοθήκες μπορεί να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης πυελικής εξέτασης. Εάν ο γυναικολόγος σας εντοπίσει μια διογκωμένη ωοθήκη, μπορεί να συστήσει εξετάσεις για την παροχή περισσότερων πληροφοριών:

  • Κολπικός υπέρηχος – Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών οργάνων που μπορούν να προβληθούν σε μια οθόνη. Για αυτή τη δοκιμή, ένα λεπτό όργανο που ονομάζεται μετατροπέας τοποθετείται στον κόλπο. Οι εικόνες που δημιουργούνται από τα ηχητικά κύματα δείχνουν το σχήμα, το μέγεθος, τη θέση και τη σύσταση της κύστης.
  • Λαπαροσκόπηση – Σε αυτόν τον τύπο χειρουργικής επέμβασης, ένα λαπαροσκόπιο (ένας λεπτός σωλήνας με κάμερα) εισάγεται στην κοιλιά για να δει τα πυελικά όργανα. Η λαπαροσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κυστών.
  • Εξετάσεις αίματος – Εάν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, εκτός από μια εξέταση υπερήχων, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε μια εξέταση που μετρά στο αίμα σας την ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται CA 125. Τα αυξημένα επίπεδα CA 125 μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα αυξημένα επίπεδα CA 125 μπορεί να προκληθούν από πολλές άλλες καταστάσεις εκτός από τον καρκίνο. Επομένως, αυτή η εξέταση δεν είναι καλός δείκτης καρκίνου των ωοθηκών σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι κύστες των ωοθηκών;

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να συνταγογραφηθούν για τη θεραπεία ορισμένων τύπων κυστών των ωοθηκών. Αυτή η θεραπεία δεν θα κάνει τις κύστες που έχετε ήδη να φύγουν, αλλά θα αποτρέψει το σχηματισμό νέων κυστών. Εάν η κύστη σας είναι μεγάλη ή προκαλεί συμπτώματα, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση. Η έκταση και το είδος της χειρουργικής επέμβασης που απαιτείται εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

  • Μέγεθος και τύπος κύστης
  • Ηλικία
  • Τα συμπτώματά σας
  • Η επιθυμία σας να κάνετε παιδιά

 

Μερικές φορές, μια κύστη μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί η ωοθήκη. Αυτή η επέμβαση ονομάζεται κυστεκτομή. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί η μία ή και οι δύο ωοθήκες. Ο γιατρός σας μπορεί να μην γνωρίζει ποια διαδικασία χρειάζεται μέχρι να ξεκινήσει η χειρουργική επέμβαση.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Obstetrician - Gynaecological Surgeon

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Contact Us

ATHENS MEDICAL CENTER

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Tel.: 2107717705

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

March 25th 11
Main Square
Nea Smyrni

Tel.: 2109343538

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.