Τεστ ΠΑΠ
1717
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1717,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου (τεστ Παπ);

Το τεστ Παπ, που μερικές φορές ονομάζεται μέθοδος Παπανικολάου ή κυτταρολογικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας, είναι μια απλή εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει μη φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Δεν είναι το ίδιο με την απλή γυναικολογική εξέταση. Το τεστ Παπ επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, προκειμένου τα μη φυσιολογικά κύτταρα που εμφανίζονται να μην εξελιχθούν σε καρκινικά. Τα συνήθη τεστ Παπ συντελούν στη μείωση της πιθανότητας να μην ανιχνευθούν παθολογικά κύτταρα. Στην περίπτωση που μέσω ενός τεστ Παπ δεν ανιχνευθούν παθολογικά κύτταρα, ενδέχεται να ανιχνευθούν στο επόμενο τεστ.

 

Πώς πραγματοποιείται το τεστ Παπ;

Το τεστ Παπ είναι απλό και γρήγορο, καθώς απαιτείται λιγότερο από ένα λεπτό για να πραγματοποιηθεί. Στην συγκεκριμένη εξέταση η γυναίκα ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και χρησιμοποιείται κολποδιαστολέας για να διατηρηθεί ανοιχτός ο κόλπος. Αυτή η συσκευή επιτρέπει τη δημιουργία μιας σαφούς εικόνας του τραχήλου της μήτρας και του άνω κόλπου. Ένας μικρός αριθμός κυττάρων αφαιρείται από τον τράχηλο με την χρήση ειδικής βούρτσας ή κάποιου άλλου εργαλείου. Στη συνέχεια, τα κύτταρα τοποθετούνται σε υγρό διάλυμα και αποστέλλονται στο εργαστήριο όπου και τοποθετούνται σε αντικειμενοφόρο πλάκα. Μερικές φορές, το κυτταρικό δείγμα μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στην αντικειμενοφόρο πλάκα και να αποσταλεί στο εργαστήριο. Εκεί, το δείγμα ελέγχεται χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα. Πολλά εργαστήρια χρησιμοποιούν υπολογιστή για να εξετάσουν τα δείγματα.

 

Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Παπ και πόσο συχνά;

Θα πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε τεστ Παπ στην ηλικία των 21 ετών. Το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε τεστ Παπανικολάου εξαρτάται από την ηλικία και το ιστορικό της υγείας σας:

  • Γυναίκες κάτω των 30 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπ κάθε 2 χρόνια.
  • Γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω πρέπει να κάνουν τεστ Παπ κάθε 2 χρόνια. Μετά από τρία συνεχόμενα φυσιολογικά αποτελέσματα του τεστ Παπ, μια γυναίκα αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορεί να κάνει τεστ Παπ κάθε 3 χρόνια εάν:
  • δεν έχει ιστορικό ήπιας ή σοβαρής δυσπλασίας.
  • δεν έχει μολυνθεί από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).
  • το ανοσοποιητικό της σύστημα δεν είναι εξασθενημένο (για παράδειγμα, εάν έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου).
  • δεν είχε εκτεθεί σε διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES) πριν από τον τοκετό.

 

Πότε μπορώ να σταματήσω να κάνω τεστ Παπ;

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε μια γυναίκα μπορεί να σταματήσει να κάνει τεστ Παπ. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι μια γυναίκα ηλικίας 65 ή 70 ετών μπορεί να σταματήσει να κάνει τεστ Παπ μετά από τρία φυσιολογικά αποτελέσματα στη σειρά τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, εάν παρουσιάζετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε τακτικά τεστ Παπ. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το να είστε σεξουαλικά ενεργές και να έχετε πολλούς συντρόφους ή προηγούμενο ιστορικό μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων του τεστ Παπ.

 

Τι συμβαίνει εάν το αποτέλεσμα του τεστ Παπ είναι μη φυσιολογικό;

Πιθανότατα θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε πρόσθετη εξέταση μετά από ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπ. Αυτή η εξέταση μπορεί να είναι απλώς ένα επαναλαμβανόμενο τεστ Παπ σε 6 μήνες ή 12 μήνες, μια εξέταση για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή μια πιο λεπτομερής εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση (με ή χωρίς βιοψία). Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών παρακολούθησης υποδεικνύουν προκαρκινικές αλλαγές, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για την αφαίρεση των μη φυσιολογικών κυττάρων.

 

Το αποτέλεσμα του τεστ Παπ είναι πάντα ακριβές;

Όπως συμβαίνει με κάθε εργαστηριακό τεστ, τα αποτελέσματα του τεστ Παπ δεν είναι πάντα ακριβή. Μερικές φορές, τα αποτελέσματα δείχνουν μη φυσιολογικά κύτταρα όταν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά. Αυτό ονομάζεται «ψευδώς θετικό» αποτέλεσμα. Το τεστ Παπ μπορεί επίσης να μην ανιχνεύσει μη φυσιολογικά κύτταρα όταν υπάρχουν. Αυτό ονομάζεται «ψευδώς αρνητικό» αποτέλεσμα. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ψευδή αποτελέσματα:

  • Το δείγμα μπορεί να περιέχει πολύ λίγα κύτταρα.
  • Μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά μη φυσιολογικά κύτταρα για μελέτη.
  • Μια μόλυνση ή αίμα μπορεί να κρύβει μη φυσιολογικά κύτταρα.
  • Τα κολπικά φάρμακα μπορεί να ξεπλύνουν ή να αραιώσουν τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει επανάληψη του τεστ Παπ για να ελέγξει τα αποτελέσματα. Μια επαναλαμβανόμενη δοκιμή αυξάνει την πιθανότητα ανίχνευσης μη φυσιολογικών κυττάρων, στην περίπτωση που υπάρχουν.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Obstetrician - Gynaecological Surgeon

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Contact Us

ATHENS MEDICAL CENTER

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Tel.: 2107717705

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

March 25th 11
Main Square
Nea Smyrni

Tel.: 2109343538

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.