Κολπίτιδες
1865
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1865,bridge-core-1.0.7,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Τι είναι η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών θα εμφανίσουν συμπτώματα κολπίτιδας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κολπίτιδα επηρεάζει γυναίκες όλων των ηλικιών, ωστόσο είναι πιο συχνή κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

 

Τι μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα;

Μια αλλαγή στην ισορροπία των ζυμομυκήτων και των βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στον κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε κολπίτιδα. Αυτό προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση του κόλπου. Οι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τη φυσιολογική ισορροπία του κόλπου περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

  • Χρήση αντιβιοτικών
  • Αλλαγές στα επίπεδα ορμονών λόγω εγκυμοσύνης, θηλασμού ή εμμηνόπαυσης
  • Πλύσιμο του κόλπου
  • Σπερματοκτόνα
  • Σεξουαλική επαφή
  • Λοίμωξη

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της κολπίτιδας;

Για τη διάγνωση της κολπίτιδας, ο γυναικολόγος σας θα πάρει δείγμα του εκκρίματος από τον κόλπο σας και θα το εξετάσει κάτω από ένα μικροσκόπιο. Ο γυναικολόγος σας μπορεί επίσης να προτείνει άλλες εξετάσεις.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η κολπίτιδα;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία της κολπίτιδας. Η θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της λήψης κατάλληλου χαπιού, είτε με τη χρήση κρέμας ή τζελ που εφαρμόζεται στον κόλπο.

 

Τι είναι η μόλυνση από ζυμομύκητες;

Η μόλυνση από ζυμομύκητες είναι επίσης γνωστή ως καντιντίαση. Η συγκεκριμένη μόλυνση αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους κολπικής λοίμωξης.

 

Τι προκαλεί τις μολύνσεις από ζυμομύκητες;

Μια μόλυνση από ζυμομύκητες προκαλείται από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida και βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς στον φυσιολογικό κόλπο. Ωστόσο, όταν η ισορροπία των βακτηρίων και των ζυμομυκήτων στον κόλπο μεταβάλλεται, οι ζυμομύκητες μπορούν να υπεραναπτυχθούν και να προκαλέσουν συμπτώματα.

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ζυμομύκητες;

Η χρήση ορισμένων τύπων αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ζυμομύκητες. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα φυσιολογικά βακτήρια του κόλπου, τα οποία κρατούν υπό έλεγχο τους ζυμομύκητες, με αποτέλεσμα να μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν υπερβολικά. Μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να μολυνθεί από ζυμομύκητες εάν είναι έγκυος ή έχει διαβήτη. Η υπερανάπτυξη των ζυμομυκήτων μπορεί επίσης να συμβεί εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες, δεν λειτουργεί καλά.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας μόλυνσης από ζυμομύκητες;

Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας μόλυνσης από ζυμομύκητες είναι ο κνησμός και το αίσθημα καύσου στην περιοχή έξω από τον κόλπο, που ονομάζεται αιδοίο. Το αιδοίο μπορεί να είναι κόκκινο και πρησμένο. Οι κολπικές εκκρίσεις είναι συνήθως λευκές, με σβώλους και δεν έχουν οσμή. Μερικές γυναίκες με μολύνσεις από ζυμομύκητες παρατηρούν αύξηση ή αλλαγή στις εκκρίσεις τους.

 

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την κολπική μόλυνση από ζυμομύκητες;

Οι μολύνσεις από ζυμομύκητες μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με την τοποθέτηση φαρμάκου στον κόλπο, είτε με τη λήψη ενός χαπιού.

 

Πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία μιας μόλυνσης από ζυμομύκητες;

Οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή είναι ασφαλείς και συχνά αποτελεσματικές στη θεραπεία μολύνσεων από ζυμομύκητες. Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι έχουν μολυνθεί από ζυμομύκητες, όταν στην πραγματικότητα έχουν άλλο πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα φάρμακο για μια μόλυνση από ζυμομύητα δεν θα λειτουργήσει και μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στη σωστή διάγνωση και θεραπεία του πραγματικού προβλήματος. Ακόμα κι αν είχατε λοίμωξη από ζυμομύκητες στο παρελθόν, ίσως είναι καλή ιδέα να καλέσετε τον γυναικολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία των συμπτωμάτων σας. Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που έχετε κολπικά συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.

 

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται από την υπερανάπτυξη των βακτηρίων που εμφανίζονται φυσιολογικά στον κόλπο.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας;

Το κύριο σύμπτωμα είναι η αυξημένη έκκριση με έντονη μυρωδιά ψαριού. Η έκκριση είναι συνήθως λεπτή και σκούρα ή θαμπή γκρι, αλλά μπορεί να έχει κα πρασινωπό χρώμα. Ο κνησμός δεν είναι συνηθισμένος, αλλά μπορεί να είναι παρών εάν υπάρχουν πολλές εκκρίσεις.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η βακτηριακή κολπίτιδα;

Πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας, αλλά τα δύο που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι η μετρονιδαζόλη και κλινδαμυκίνη. Τα αντιβιοτικά μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή να εισαχθούν στον κόλπο με τη μορφή κρέμας ή τζελ.

 

Τι είναι η τριχομονάδωση;

Η τριχομονάδωση είναι μια κατάσταση που προκαλείται από το μικροσκοπικό παράσιτο Trichomonas vaginalis και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι γυναίκες που έχουν τριχομονάδωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από άλλα ΣΜΝ.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχομονάδωσης;

Τα σημάδια της τριχομονάδωσης μπορεί να περιλαμβάνουν μια κίτρινη-γκρι ή πράσινη κολπική έκκριση. Η έκκριση μπορεί, επίσης, να έχει μυρωδιά ψαριού. Μπορεί να υπάρχει κάψιμο, ερεθισμός, ερυθρότητα και πρήξιμο του αιδοίου. Μερικές φορές υπάρχει πόνος κατά την ούρηση.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχομονάδωση;

Η τριχομονάδωση συνήθως αντιμετωπίζεται με μία μόνο δόση μετρονιδαζόλης από το στόμα. Δεν θα πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ για 24 ώρες μετά τη λήψη αυτού του φαρμάκου γιατί προκαλεί ναυτία και έμετο. Οι σεξουαλικοί σύντροφοι πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της λοίμωξης.

 

Τι είναι η ατροφική κολπίτιδα;

Η ατροφική κολπίτιδα δεν προκαλείται από κάποια μόλυνση, αλλά μπορεί να προκαλέσει κολπικές εκκρίσεις και ερεθισμό, όπως ξηρότητα, κνησμό και κάψιμο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή που τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών είναι χαμηλά, όπως κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μετά την εμμηνόπαυση. Η ατροφική κολπίτιδα αντιμετωπίζεται με οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν μέσω κολπικής κρέμας, δακτυλίου ή δισκίου. Ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ρώτας Μιχάλης MD, FACOG

Obstetrician - Gynaecological Surgeon

   Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε γυναίκα. 

Contact Us

ATHENS MEDICAL CENTER

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124 A

T.K. 11526, Αθήνα

Tel.: 2107717705

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

March 25th 11
Main Square
Nea Smyrni

Tel.: 2109343538

Mob.: 6955199198

e-mail: mrotas@gmail.com

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107717705 (Αθήνα) και στο 2109343538 (Νέα Σμύρνη).
O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού. Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.